Novosti
VRHOVNI SUD ZAVRŠIO RASPRAVU O FIMI MEDIJI

U slučaju ukidanja presude
Ivo Sanader izlazi na slobodu
Objavljeno 30. rujna, 2015.

Vezani članci

ČITANJE DOKUMENTACIJE

Vrhovni sud započeo raspravu o Fimi mediji

Vrhovni sud u srijedu je završio trodnevnu sjednicu na kojoj je raspravljao o žalbama u slučaju Fimi media, u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ. Vijeće Vrhovnog suda nakon sjednice treba donijeti odluku, a sudsko je vijeće poručilo da će ona biti donesena u “razumnom roku”. Sud može prvostupanjsku presudu potvrditi, djelomično izmijeniti ili ukinuti.

Sanaderovi odvjetnici nadaju se da će on odmah izići na slobodu ako presuda bude ukinuta zbog, kako su rekli, bitnih povreda odredbi Zakona o kaznenom postupku.

“U takvim slučajevima dosadašnja je praksa da se pritvor ukida odmah, a presuda se piše poslije i mi se nadamo da je u ovoj situaciji upravo takav slučaj”, kazao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Odvjetnica Jadranka Sloković objasnila je da prije mogućeg Sanaderova izlaska iz zatvora sudsko vijeće treba formalno završiti vijećanje. “S obzirom na obilnost predmeta vijećanje može završiti i sljedećih dana”, dodala je Sloković.

Posljednjeg dana rasprave na Vrhovnom sudu svoje su tvrdnje obrazlagali pravni zastupnici HDZ-a.

Ivo Sanader se zbog presude u aferi izvlačenja novca iz javnih poduzeća preko tvrtke Fimi media nalazi u pritvoru, a nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora uz povrat 15 milijuna kuna.

Na pisanu i detaljno obrazloženu odluku Vrhovnog suda može se čekati mjesecima. (R.I.)

ŽALBA HDZ-a

U ime HDZ-a žalbe na prvostupanjsku presudu, kojom je ta stranka kažnjena s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna, žalili su se predstavnik stranke te čak tri odvjetnika - Davorin Budin, Miroslav Šumanović i Željko Olujić. “Suprotno temeljima pravne znanosti, Ustava i svih kaznenopravnih akata donesena je ova osuđujuća presuda protiv političke stranke”, rekao je Olujić. “Radi se o zakonskoj odgovornosti pravnih osoba. HDZ je pravna osoba. Ne radi se ni o kakvom političkom progonu”, odgovorila je Gordana Haramina Hranilović iz DORH-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike