Novosti
RASKOL MEĐU PROSVJETARIMA, DIO NJIH PREKINUO PROSVJED

Štrajk se osipa, učitelji i
dio profesora počeli raditi
Objavljeno 30. rujna, 2015.
Ako se štrajk nastavi unedogled, žrtve neće biti samo učenici nego i sami nastavnici

Štrajk prosvjetara, koji je počeo još 25. rujna u osnovnim, srednjim školama i na fakultetima, nastavio se i u srijedu.

Međutim, veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja objavilo je u srijedu poslijepodne kako prekida štrajk, a Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama ga nastavlja. Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar pozvao je učitelje i nastavnike da se u interesu djece vrate na posao, te najavio da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni. Podaci sindikata i Ministarstva o broju uključenih u štrajk se, već uobičajeno, razlikuju. I dok u MZOS-u tvrde da je u štrajk uključeno 29,04 posto zaposlenika u 547 osnovnih škola, a 31,14 posto njih u 320 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, sindikati iznose podatke o zastupljenosti članstva u štrajku između 55 i 65 posto.

Zamjenska nastava

Šrajk se već u srijedu počeo osipati, i sve je više profesora počelo raditi, posebice onih u srednjim školama. Potvrđuju nam to ravnatelji osječkih osnovnih i srednjih škola. I neki profesori, koji su željeli ostati anonimni, no iskreno su nam rekli kako bi željeli da se štrajk što prije završi. Jer, ako se štrajk nastavi unedogled, žrtve će biti ne samo učenici, koji će morati sve nadoknađivati, nego i sami nastavnici.

Dok su OŠ “Mladost” i jučer štrajkali, u OŠ “Tin Ujević” organizirana je zamjenska nastava, pa su učitelji koji nisu u štrajku zamijenili kolege štrajkaše. Učenici i roditelji nadaju se da u toj školi neće biti nadoknade nastave. Nadoknade sigurno neće biti u OŠ “Dobriša Cesarić”, jer tamo se nastava redovito održava još od petka. No bit će je sigurno u OŠ “Retfala”. Potvrdila nam je to ravnateljica Blaženka Jelaš: “Jučer su radili svi učitelji, a nadam se da će i danas biti tako. No, s obzirom na to da se prethodnih dana, od petka, radilo djelomično, odnosno, neki su učitelji bili u štrajku, a drugi radili, morat će se nadoknaditi ta tri dana. Na koji način će se to odraditi, još uvijek ne znamo te planiramo pričekati naputak resornog ministarstva.”

Nada u uspješan završetak pregovora

Šaroliko je bilo i u srednjim školama. Nastave je bilo u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji, Gaudeamusu, Medicinskoj školi, Ekonomskoj i upravnoj školi, djelomično u Prvoj (općoj), Drugoj (jezičnoj) i Trećoj (prirodoslovno-matematičkoj) gimnaziji.

- Prethodnih dana radili smo djelomično, primjerice, jučer je pola profesora radilo, a druga polovina bila je u štrajku, no od danas ćemo raditi prema novom rasporedu. Svi oni profesori koji nisu u štrajku, radit će, a učenici će imati nastavu, i to bez pauza. Naime, nije u redu da učenici imaju jedan sat, pa tri sata ništa pa opet jedan sat. Od danas više neće biti tako - kaže Vladimir Minarik, ravnatelj Druge gimnazije.

Naš sugovornik još kaže da će nadoknade propuštenih sati svakako biti, no nada se da se neće morati koristiti nepopularne slobodne subote. “U nastavnom kalendaru ima 35 tjedana, sada smo na početku školske godine, pa se nadam da nam je ostalo dovoljno radnih dana za nadoknadu. Uostalom, nadam se da će se sindikati i ministar konačno dogovoriti, da će štrajk završiti i da ćemo ponovno početi normalno raditi”, smatra ravnatelj Minarik.

S njim se slaže njegov kolega Blaško Menalo, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole: “Većina profesora u štrajku je još od petka. Iako škola djelomično radi, prevladava štrajk, tako da ćemo propušteno morati nadoknaditi subotama, ali i redovnim danima. Osobno mislim da je pogrešan tajming za štrajk, no jasno je da su profesori povrijeđeni ponašanjem poslodavca. Nadam se da će se pregovori nastaviti i da će završiti na zadovoljstvo svih.”

Vesna LATINOVIĆ
REAKCIJA UČITELJICE NA PISMO NAMJERE

Na pismo namjere ministra reagirala je učiteljica Jagoda Čelar-Čupić iz Zagreba, smatrajući ga sramotnim i ponižavajućim: “Takav odnos i percepciju naše struke, kao i mene osobno, nisam ni sanjala, radeći predano i s toliko ljubavi za tuđu djecu, koju smatram svojom. Pitam se kako ljudi koji su tu ponudu pisali imaju obraza pogledati u lice učiteljice svog djeteta, koja ga je odgojila da pere ruke poslije nužde, da obriše stol poslije objeda, da pristojno pozdravi svakog starijeg u školi, da poštuje svakog prijatelja u razredu, koja ga je naučila slova, da može čitati i pisati, brojeve da može računati, obrazovala ga i bila druga MAMA, kako bi kad odraste hodao 'velik i ponosan ispod zvijezda'. Srce mi pati tolikom bezosjećajnošću i potrebom za ponižavanjem 'velikih' nas, za njih 'malih'. Pišem im kao roditeljima, a ne kao političarima, neka se zapitaju kakvu poruku šalju svojoj voljenoj djeci, koja svoje učiteljice gotovo obožavaju. Sva sreća da nas ta dječica ne mjere kroz 2, 3, 4, 12, 15 posto, već svojim srcem i osmijehom. Zato obožavam biti UČITELJICA, i za razliku od mnogih, s osmijehom svaku večer liježem u krevet.”

HOĆE LI BITI DOČEKA ZA BRUCOŠE?

Što će biti s nama, zapitale su brucošice Anja i Tena, koje su iz Požege došle studirati u Osijek. Naime, već tradicionalno, 1. listopada, osječki fakulteti priređuju prijam za studente prve godine, no, pitaju naše sugovornice, trebaju li uopće doći na fakultet. Odgovor nismo dobili od nadležnih, no na internetskoj stanici Umjetničke akademije, primjerice, stoji da nastava u akademskoj godini 2015./2016. počinje 1. listopada. Nastava za studente prve godine preddiplomskih studija počinje dekanskim satom, koji će se održati u četvrtak, 1. listopada, u 12 sati, u svečanoj dvorani Umjetničke akademije.

PREPOROD: U ŠTRAJKU 13,82 POSTO ČLANSTVA

Četvrtog dana štrajka u osnovnim i srednjim školama, od 212 u koliko ih djeluje školski sindikat Preporod, u 149 škola svi su članovi radili, a u 63 škole nastava se odvijala djelomično ili je uopće nije bilo. Od ukupno 5151 člana u podružnicama škola u štrajku je bilo 712 članova, odnosno 13,82 posto članstva. Stoji to u priopćenju sindikata Preporod, koji je potpisao predsjednik Željko Stipić. “Članstvo Preporoda, zajedno s članstvom drugih sindikata, ostaje u štrajku do ispunjenja zahtjeva upućenog Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka od strane ostalih triju sindikata”, ističe Stipić.

Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

GODIŠNJICA UBOJSTVA 12 REDARSTVENIKA

Dan kada je započeo rat u istočnoj Slavoniji

PRVI RAZGOVORI O FINANCIJSKOM OKVIRU EU-A 2028. - 2034.

Budući proračun treba štititi blagostanje građana i jačati ulogu EU-a u svijetu

Najčitanije iz rubrike