Regija
NAŠIČKA OPORBA NAPUSTILA SJEDNICU VIJEĆA

Odbijena rasprava o povišenju
cijene vode i odvoza otpada
Objavljeno 30. rujna, 2015.
Oporbeni vijećnici očekivali su razgovor prije donošenja odluke

NAŠICE – Oporba u našičkom Gradskom vijeću, vijećnici HDSSB-a, HNS-a i nezavisni Krunoslav Jurišić, demonstrativno je napustila sjednicu zbog neprihvaćanja dopune dnevnog reda.

Naime, Hrvoje Šimić (HDSSB) u ime Kluba vijećnika HDSSB-a, HNS-a i nezavisnog Krunoslava Jurišića tražio je da se dnevni red dopuni raspravom o povećanju cijene vodnih i komunalnih usluga. Predsjednik GV-a Josip Miletić (HDZ) prijedlog je dao na glasovanje, ali nije prošao jer je “za” bilo 8 vijećnika oporbe od ukupno njih 17 nazočnih. Oporbeni su vijećnici tada napustili sjednicu. Nakon toga, sjednica je nastavljena te su 8 vijećnika HDZ-a i vijećnik SDP-a za manje od 10 minuta izglasali deset točaka dnevnog reda, između ostalog, polugodišnji izvještaj o izvršenju našičkog proračuna, izmjene i dopune proračuna, izvješće o radu Dječjeg vrtića Zvončić te program rada i financijski plan Gradskog savjeta mladih.

Sjednici je prethodio aktualni sat tijekom kojeg su dominirala pitanja vijećnika upravo o povećanju cijene vode i odvoza komunalnog otpada. Zanimalo je to i vijećnicu vladajućeg HDZ-a Branku Baksu, ali i oporbene vijećnike Samira Haj Barakata i Hrvoja Šimića. Gradonačelnik Krešimir Žagar navodio je razloge povećanja cijene vodnih i komunalnih usluga, ali oporba to nije prihvatila. Samir Haj Barakat tražio je da se raspravlja o političkoj odgovornosti, a Hrvoje Šimić prigovorio je zbog izostanka komunikacije.

- Nismo zadovoljni komunikacijom političkih opcija i ova odluka, nažalost, donesena je a da nismo imali razgovore. Ubuduće bi trebalo takve stvari spriječiti dogovorom, sukladno izbornim rezultatima ili drugačijim dogovorom. Ovakav način funkcioniranja nije dobar za budućnost grada Našica – zaključio je Šimić.

Rekavši kako je on liječnik, a ne stručnjak za vodoopskrbu, Šimić je istaknuo da usporedne cijene vode u drugim gradovima ukazuju na činjenicu da Našice imaju jednu od najviših cijena u Hrvatskoj. Gradonačelnik Krešimir Žagar tvrdi da je povećanje cijene isključivo ekonomsko pitanje. Nekim je političkim opcijama zamjerio na “uznemiravanju javnosti”. Kao razlog povećanja cijene vode naveo je smanjenu potrošnju i slabu priključenost na vodovodnu mrežu.

- Državna revizija provjerava cijenu vode i postoje ekonomski pokazatelji na temelju kojih se utvrđuje ekonomična cijena. Povećanje cijene vode nastalo je zbog nekoliko razloga, a jedan je dugačka mreža razgranata na oko 250 kilometara, koja obuhvaća općine Donja Motičina, Feričanci, Đurđenovac i Podgorač. Unatrag deset godina s milijun zahvaćenih kubika vode palo se na 810.000 kubika. Potrošnja vode smanjena je za 24 posto, a u 2014. u odnosu na 2013. za 15 posto, što naravno utječe na cijenu i ona se morala korigirati. Uz smanjenu konzumaciju vode, loša je i priključenost u naseljima susjednih općina. Na području Našica imamo 90-postotnu priključenost, u Feričanacima je postotak priključenja 30 posto, u Donjoj Motičini od 20 do 40 posto, a u Podgoraču ispod 10 posto – rekao je Žagar, te ustvrdio da je odgovornost na susjednim općinama koje su suvlasnice Našičkog vodovoda.

Zbog poskupljenja, podsjetimo, reagiralo je i Udruženje obrtnika Našice. “Odlukom Našičkog vodovoda i Našičkog parka ugrožen je opstanak obrtništva na našičkom području i izazvan težak udarac za 463 obitelji obrtnika, kao i obiteljima njihovih zaposlenika”, naveli su.

Snježana FRIDL
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike