Regija
O DIZANJU CIJENA UDRUŽENJE OBRTNIKA NAŠICE:

Poskupljenjem vode i
odvoza otpada ugrožen
opstanak 463 obrtnika
Objavljeno 29. rujna, 2015.
Obrtnici su također nezadovoljni objašnjenjem odluke nadležnih

NAŠICE – Nakon odluke o povećanju cijena vodnih i komunalnih usluga Našičkog vodovoda i Našičkog parka, ne stišavaju se reakcije političkih stranaka u Našicama, ali i obrtnika i građana. Prvo je oštro prigovorio HDSSB grada Našica koji izražava zabrinutost za građane i gospodarstvo zbog dodatnog financijskog tereta te upozorava da nije bilo rasprave u Gradskom vijeću. HDSSB je u priopćenju istaknuo da treba izvršiti analizu poslovanja gradskih tvrtki te reorganizacijom i racionalizacijom riješiti se negativna financijska poslovanja gradskih tvrtki. Potom je konferenciju za novinare održao našički HNS koji traži ostavku direktora komunalnih tvrtki zbog lošeg upravljanja i poskupljenja cijene vodnih i komunalnih usluga. Priopćenjem se oglasilo i Udruženje obrtnika Našice koje izražava nezadovoljstvo načinom donošenja odluke te obrazloženjem poskupljenja vode i komunalnog otpada.

- Odlukom Našičkog vodovoda i Našičkog parka ugrožen je opstanak obrtništva na našičkom području i izazvan težak udarac za 463 obitelji obrtnika, kao i obiteljima njihovih zaposlenika - kaže se u priopćenju. Udruženje obrtnika smatra da su trebali sudjelovati u donošenju tako važne odluke o kojoj ovisi budućnost našičkog obrtništva. “Obrtnici kao najveći gospodarski subjekt sudjeluju u punjenju gradskog proračuna te donošenje bilo kakvih odluka bez većeg njihovog sujelovanja, ili bar mišljenja, krajnje je neodgovorno i u ovom slučaju pogubno za obrtništvo našičkoga kraja. Obrtnik koji je u problemu, na žalost, otpušta radnike i radi na rekonstruiranju svog obrta te čini sve kako bi smanjio troškove svog poslovanja”, stoji u priopćenju.

Našički obrtnici očekuju da komunalna društva koja su u vlasništvu Grada budu na službi gospodarstva i građanstva te racionalna i produktivna. Udruženje obrtnika Našice nezadovoljno je i obrazloženjem odluke o podizanju cijene vode i smeća te smatra da razlozi nisu dostatni za ovako drastično povećanje cijena, tim više što je ovaj teški teret nametnut od 1. kolovoza. Također, ističu kako konstatacija da i dalje ostaju u skupini komunalnih društava s najnižom cijenom vodnih i komunalnih usluga jednostavno nije točna.

Udruženje obrtnika Našice poručuje Našičkom vodovodu i Našičkom parku da smanje troškove poslovanja i otpad pretvore u prihode.

Redakcija je primila i anonimno pismo građanina koji je upozorio da suvislo objašnjenje o razlozima povećanja cijene vodnih i komunalnih usluga direktora Našičkog vodovoda i Našičkog parka Ota Dudjaka nije moguće dobiti. U pismu je anonimni Našičanin naveo da je “direktor gostovao u kontakt-emisiji te da je na upit novinarke o razlogu poskupljenja ako je potrošnja pala, gospodin Dudjak odgovorio kako ne zna zašto je pala potrošnja vode, iako ima oko 500 novih priključaka”.

Direktor Oto Dudjak, kojeg smo telefonom zamolili za izjavu o poskupljenju te da komentira javno negodovanje, rekao nam je da je sve objašnjeno i da se više nema što reći.

Snježana FRIDL
Danas rasprava na Gradskom vijeću?

Danas (29. rujna), u 17 sati, sazvana je sjednica Gradskog vijeća, ali u dnevnom redu nema ni odluke ni informacije o poskupljenju vodnih i komunalnih usluga. Pitali smo telefonom predsjednika Gradskog vijeća Josipa Miletića (HDZ) o tome je li učinjen propust u slučaju odluke o poskupljenju, odnosno trebaju li o njoj raspravljati gradski vijećnici. On je odgovorio da ne želi istrčavati s izjavom i da će sigurno biti pitanja na sjednici. Za mišljenje smo pitali i potpredsjednika Gradskog vijeća Hrvoja Šimića (HDSSB), koji nam je rekao da će svakako inzistirati na raspravi o razlozima povećanja te mogućim rješenjima da se sanira negativni financijski rezultat gradskih komunalnih poduzeća. Kontaktirali smo telefonom i potpredsjednika GV-a Dalibora Kraljika (SDP), ali nam se nije javio. Na telefonski poziv nije se javio ni gradonačelnik Krešimir Žagar.

Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA U ĐAKOVAČKOJ VOJARNI

33. obljetnica osnutka 3. GBR „Kune“

PREDAVANJE O SIGURNOSTI U PROMETU

Pojas važan i za stražnja sjedišta

Najčitanije iz rubrike