Regija
ŠVICARSKI AVANTURISTI STIGLI U ŽUPANJU

Irene i Martial u drvenoj prikolici
koju vuku konji na pet godina
dugačkom putu do - Mongolije!
Objavljeno 28. rujna, 2015.
Supružnici putuju Europom već jedanaest mjeseci

ŽUPANJA – Nakon jedanaest mjeseci putovanja u drvenoj kamp-prikolici, koju vuku dva gizdava, u nas rijetko viđena konja, u kišnje subotnje poslijepodne u Županju su stigli, u najmanju ruku, neobični gosti. Švicarski supružnici, Irene Reiser i Martial Roulin, lani su u listopadu krenuli na pet godina dugo putovanje do Mongolije! Do sada su proputovali Švicarsku, Francusku, Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i prije nekoliko dana stigli su u Hrvatsku. Kroz koje su sve zemlje prošli, može se vidjeti na začelju kamp-prikolice, gdje su zalijepljene njihove zastave, a među kojima se, igrom slučaja, našla i hrvatska šahovnica. Odvažni supružnici planirali su iz Mađarske odmah ući u Srbiju, no izbjeglička kriza, pojasnio nam je Martial, promijenila im je rutu, pa su u Baranji, na graničnom prijelazu Duboševica-Udvar ušli u Hrvatsku i krenuli prema BiH. U blizini Županje jednom je konju otpala potkova i policijski službenici kontaktirali su svestranog konjogojca i vlasnika Konjičkog centra Županjski kas, Adama Svirčevića, koji im je odmah priskočio u pomoć. Kao nadaleko poznati domaćin pružio je gostoprimstvo dalekim putnicima. Jučer smo ih posjetili na njegovu imanju, gdje su smjestili svoj „dom na kotačima“ i uživali u ranom nedjeljnom prijepodnevu. Upravo su doručkovali i ispijali jutarnju kavicu, a oko nogu su im se vrzmala i dva psa, koja su s njima krenula na tisuće kilometara dalek put. Ovi osebujni supružnici odlučili su lani prodati svoju uspješnu farmu ovaca i uputiti se u neobičnu avanturu - lagano, pa moglo bi se reći i pješice, proći svijet i neopterećeno uživati u životu. A sa sobom su, kažu, ponijeli ono osnovno što im treba, imaju krov nad glavom, što je najvažnije, te puno volje, želje i avanturističkog duha. Upregli su svoja dva konja, koji dnevno prijeđu 30-ak kilometara, i krenuli u nepoznato. Riječ je o francuskim hladnokrvnjacima koji su izdržljivi i koji, pojasnio nam je Svirčević, nisu temperamentni i mogu podnijeti dugačak i zahtjevan put.

- Ljudi su stvarno divni, toliko su skromni i drago nam je da je i Županja dio njihova puta. Bitno je da se konji kod nas malo odmore, da budu pušteni i evo sada su na paši, jer vrlo važno je da se psihički smire. Prepotkovat ćemo ih da mogu dalje nastaviti put i vući dvije tone tešku prikolicu. Iako su Irene i Martial planirali krenuti u nedjelju ujutro, ipak smo ih uspjeli uvjeriti da u nas ostanu još jedan dan, da se malo podružimo, počastimo i izmijenimo iskustva - rekao nam je Adam. A nakon Bosne i Srbije avanturisti će krenuti put Rumunjske, Bugarske, Turske, Armenije, gdje će praviti pauzu od šest mjeseci… pa sve do Kine i svog konačnog cilja – Mongolije, i onda se vraćaju natrag, u Švicarsku, takav im je, kažu, plan.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ODUŠEVLJENI HRVATSKOM

“Moramo reći da smo jako zadovoljni i sretni što nas je put nanio u Hrvatsku. Ovdje smo prvi put i za ove ljude imamo samo riječi hvale jer tolika srdačnost, toplina i dobrodošlica doista se rijetko viđaju”, kažu supružnici pred kojima su kilometri i godine do povratka u svoju domovinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike