Novosti
EKSPERT ZA MIGRACIJE O IZBJEGLIČKOJ KRIZI

Milardović: Izbjeglička ruta mogla bi skrenuti prema Dalmaciji
Objavljeno 19. rujna, 2015.
- Ne znam što ih tu može privući, a njihov cilj i jest zapadna Europa - kaže Milardović

Vezani članci

ANĐELKO MILARDOVIĆ:

Europa više nikada neće biti što je bila

Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije, komentirajući izbjegličku krizu u Hrvatskoj, procjenjuje da će se situacija radikalizirati i u Siriji, što će dovesti do novog, povećanog broja izbjeglica.

- A balkanska ruta pretvorila se u jednu veliku tvrđavu. Izbjeglice traže put preko Hrvatske i idu dalje. Mi smo za njih samo tranzitna zemlja, oni će na sve moguće načine tražiti put kako da napuste našu zemlju jer Hrvatska nije dio schengenske zone, ona je stoga bila i nepoželjna ruta prelaska. Prednost je što smo tranzit i što smo u ekonomskoj krizi, pa sami sebi nismo atraktivni. Izbjeglicama nije u cilju smjestiti se u našoj zemlji i zbog te loše ekonomske situacije. Ne znam što ih tu može privući, a njihov cilj i jest zapadna Europa - rekao nam je Anđelko Milardović.

Kaže kako od skorašnjeg sastanka europskih ministara očekuje samo nove svađe u vezi s primanjem novog vala izbjeglica. Kompletan EU je ovime potpuno zatečen i nespreman odgovoriti na zahtjeve situacije. “Vlade EU-a se i dalje ne žele baviti izbjeglicama jer su neke i same umiješane u stvaranje kaosa”, zaključuje Milardović, koji odavno upozorava i najavljuje ono što se danas događa na istoku Hrvatske.

Kako nismo u schengenskom sustavu, kod nas bi svatko tko uđe u Hrvatsku trebao biti evidentiran, no i ta prednost je pala u vodu već nakon prve noći i dolaska novog, većeg broja izbjeglica koji otežava njihovo evidentiranje na granici.

- Postoji mogućnost da se ruta uskoro i skrene zbog klimatskih razloga. Dok je lijepo vrijeme, oni još mogu ovako pješačiti balkanskom rutom, a poslije će Dalmatinci imati posla. Jer kada dođe studeni i ovdje eventualno padne snijeg, kako će tu prolaziti netko tko dolazi iz tropskog područja? Nego će ići sredozemnom rutom, tamo gdje vlada sredozemna klima. Znači, mogu ići preko Grčke i Crne Gore i eto ih kod naših gospara u Dubrovniku - predviđa Milardović, podsjećajući i na svoju staru tezu da, ako se EU raspadne, onda će to biti zbog ovoga što se sada događa.

Igor BOŠNJAK
I NA IZBORIMA SE MORA VODITI RASPRAVA O TOME

- Njima iz ratom zahvaćenih područja sugeriraju kako će se kretati jer imaju kontakte u Europi. I prema tome su navođeni, netko obrazovaniji stane na čelo kolone i određuje im put kretanja. Operativno to vlada mora riješiti. No, ono što nam predstoji jest da se na ovim parlamentarnim izborima mora otvoriti rasprava o tri politike - migracijskoj, demografskoj i azilantskoj. Da se to ugradi u programe političkih stranaka i donesu precizni zakoni koji bi ta pitanja regulirali. Mora se nametnuti racionalna rasprava o tome kako ćemo to riješiti, bez ideologiziranja - ističe Milardović.

Najčitanije iz rubrike