Magazin
NESIGURNOST I NEODGOVORNOST

Val izbjeglica: Početak kraja ili kraj početka
Objavljeno 19. rujna, 2015.

Počelo je ono čega su se u Hrvatskoj mnogi pribojavali, a Vlada nas uvjeravala kako nema razloga za zabrinutost - val izbjeglica krenuo je prema RH. Od srijede ujutro na tisuće ih je počelo prelaziti hrvatsku granicu kod Tovarnika...

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predložila, a premijer Milanoviću prihvatio hitni saziv sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. No, sad kad je izvjesno što nas čeka, nije zgorega podsjetiti se na neke od izjava u svezi s migrantskom krizom. Izjave se po mnogo čemu znakovite, neke objektivne, neke humane, a neke i krajnje fobične.

ZORAN MILANOVIĆ (PREMIJER RH):

- Ako se broj poveća, ne znam hoćemo li sve ljude moći evidentirati, to ne mogu jamčiti. Moramo voditi računa prije svega o hrvatskim interesima, ali mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ (PREDSJEDNICA RH):

- Hrvatska je pokazala humano lice, ali ističem da mi je na prvome mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost države. Mislim da je prvoga dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica.

RANKO OSTOJIĆ (MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA RH):

- Ako dođe do masovnog priljeva i vala imamo pripremljen izvanredan plan za izvanrednu situaciju.

TOMISLAV KARAMARKO (PREDSJEDNIK HDZ-a):

- U trenutku kada su Mađari počeli graditi ogradu bilo je jasno da je to skretnica prema Hrvatskoj. U Vladi nisu reagirali. Naprosto su nas obmanjivali svojim floskulama o tom problemu.

VESNA PUSIĆ (MINISTRICA VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA):

- Nismo uspaničeni dolaskom izbjeglica. Pripremljeni smo i znamo kakvi su nam kapaciteti... Spremni smo za nekoliko tisuća azila, ali ne za desetke rtisuća.

DRAGAN VULIN (PREDSJEDNIK HDSSB-a):

- Ne smijemo dopustiti onakve scene kakve gledamo iz beogradskih parkova ili one koje smo gledali u Makedoniji.

MATE UZINIĆ (DUBROVAČKI BISKUP):

- Premda se nama kao većinom katoličkoj zemlji može svidjeti ideja prema kojoj bi neke zemlje primile samo kršćane, smatram da je to loša ideja i zapravo napast. Mi ne smijemo dijeliti ljude prema tome kojoj vjeri pripadaju, već prema tome jesu li potrebni ili nisu. Ovi su potrebni, a to je ujedno krivnja i same Europe...

DUBRAVKO PEROŠ (SDP):

- Kao istinski socijaldemokrat razmišljam da udomim jednu sirijsku obitelj, međutim kad ih vidim onakve na televiziji, bojim se da baš i ne jedu malo. Možda bi bilo pametnije da pričekam one iz Somalije - napisao je na svom facebook-profilu ovaj SDP-ovac, predsjednik zagrebačke Gradske četvrti Podsused-Vrapče.

ZVONIMIR HODAK (ODVJETNIK I KOLUMNIST):

- Popustljivost SDP-ove vlade prema izbjeglicama, stav dobrodošlice je potpuno suprotan stavu susjednih zemalja koje su imala iskustvo izbjeglica... SDP se priprema za razdoblje u kojem će biti oporba, i to na način da budućoj vlasti maksimalno zakomplicira upravljanje državom.

ANGELA MERKEL (NJEMAČKA KANCELARKA):

- Izbjeglički problem može biti riješen samo na razini Europe. No, vrijeme nam istječe, moramo djelovati brzo.

VICTOR PONTA (RUMUNJSKI PREMIJER):

- Rumunjska će postupati s izbjeglicama kao s ljudskim bićima, ne kao mađarski susjedi koji ih kao stoku tjeraju štapovima i izdaju im brojeve.

FAHAD AL-SHALAMI (KUVAJTSKI DUŽNOSNIK):

- Suviše smo mi vrijedni da bismo ih primili. Otvoreni smo samo za radnike. Uostalom, Kuvajt je ionako preskup za njih. Bolje da idu u Liban ili Tursku, tamo je jeftinije.

VIKTOR ORBAN (MAĐARSKI PREMIJER):

- Izbjeglički val prijeti europskim kršćanskim korijenima i vlade moraju kontrolirati svoje granice prije nego što odluče koliko azilanata mogu prihvatiti.

ANTO ĐAPIĆ (PREDSJEDNIK STRANKE DESNO):

- Ovaj val imigranata nije iz neposredno ugroženih područja, već iz logora, a ovo što se događa je plan za jačanje ISIL-a na ovim prostorima... Jesam za privremeni prihvat žena i djece, ali ne i mladića koji izgledaju kao da su upravo izišli iz teretane.

DANIEL SRB (PREDSJEDNIK HSP-a):

- Ljudima treba pomoći, dati im sendvič i vodu, no što će biti kada RH dobije svoju kvotu? Tko ima pravo dovoditi ljude ovdje protiv njihove volje pa o tome govoriti kao o civilizacijskom pitanju? Nekada se za takve stvari čelnike politike nazivalo kvislinzima.(D.J.)

Možda ste propustili...

PUTOVI I STRANPUTICE RAZVOJA I NAPRETKA

Vrata su otvorena, na nama je da kroz njih zakoračimo

DIJASPORA U ISTRI: VELIKA OČEKIVANJA OD 6. ISELJENIČKOG KONGRESA

Prošlosti se sjećati, za budućnost raditi

Najčitanije iz rubrike