Novosti
ZA PRIHVAT SPREMNE LOKALNE VLASTI, ALI I POJEDINCI

Osijek nudi smještaj za
petstotinjak izbjeglica
Objavljeno 8. rujna, 2015.
Grad Osijek već razmjenjuje iskustva s lokalnim upravama Mađarske i Srbije

Vezani članci

NOVE KVOTE EK ZA PRIHVAT IZBJEGLICA - HRVATSKOJ 1064 OSOBE

U Njemačkoj građani na ulicama dočekuju izbjeglice

U sljedećih pola godine stan u vlasništvu 32-godišnjeg Osječanina M. I. bit će prazan. Umjesto zarade od najma podstanarima voljan je svoj stan prepustiti obitelji imigranata, no u ovom trenutku, kaže, nema nikakvog saznanja može li i koga udomiti u svom prostoru.

- Fotografija mrtvog djeteta koje je izbacio ocean u meni je 'prelomila' sve i od tada razmišljam o svemu onome što nisam primjećivao ranije. Imam svoje dijete od 13 mjeseci i kad se sjetim da sam zbog Domovinskog rata morao napustiti svoj dom s osam godina, srce mi se slama. Međutim, tražeći po internetu kako nekoga primiti, uopće nisam naišao na način i mogućnost prihvata, mojih eventualnih obveza, ograničenja i sličnih potrebnih informacija - rekao nam je naš sugovornik.

Doista, u ovom trenutku u Hrvatskom Crvenom križu, instituciji koja će u slučaju izbjegličkog vala u Hrvatsku biti zadužena za koordinaciju, nemaju nikakvih saznanja o mogućem prihvatu izbjeglih osoba u privatne domove. Glasnogovornica HCK-a Katarina Zorić kaže kako brojne građane zanima mogućnost privatnog smještaja imigranata, no odgovora za sada nema. Nije za sada jasno ni hoće li se, uz UNHCR i Ministarstvo unutarnjih poslova, u cijelu proceduru prihvata uključiti i Ministarstvo socijalne politike i mladih, a ono što je izvjesno jest da će prema novom nacrtu prijedloga Europske komisije za raspodjelu imigranata Hrvatska primiti njih 1064. Točnije 0,89 posto od broja migranata u tri zemlje koje su najviše preopterećene imigrantima, a to su Grčka, Mađarska i Italija.

Petstotinjak izbjeglica mogao bi primiti i grad Osijek, a što nam je potvrdio dogradonačelnik Denis Ambruš, rekavši kako su već u komunikaciji s lokalnim samoupravama Mađarske i Srbije s kojima dijele iskustva.

- Mi ne možemo postupati sami i u stalnom smo kontaktu i s Gradskim društvom Crvenoga križa. Možemo reagirati putem domova unutar mjesnih odbora, odnosno gradskih četvrti, no samostalno, točnije bez Crvenoga križa ne možemo ništa. Kad podignu alarm, mi u roku od 24 sata nudimo prostor i nužnu infrastrukturu poput vode i struje te sanitarnih uvjeta, dok Crveni križ oprema prostor i distribuira pomoć - rekao je Ambruš, dodajući kako treba uzeti u obzir i procjene bolesti, točnije zbrinjavanje u osječkom KBC-u. Kad dođe do organiziranog smještaja unutar cjelokupnog sustava na nacionalnoj razini, ponovio je dogradonačelnik, Osijek će biti spreman za prihvat petstotinjak imigranata, no osječka gradska uprava neće sudjelovati u njihovu privatnom smještaju.

Dodajmo tome da čelnici drugih gradova u Hrvatskoj također razmišljaju o prostorima i načinu zbrinjavanja izbjeglica kojih je na vratima Europe svakim danom sve više. U trenutku kad svi budu trebali pružiti pomoć, čini se prema najavama, bit će spremni, bilo na prihvat u privatnom ili organiziranom aranžmanu.

Marija MIHELIĆ
U NJEMAČKOJ DVA POŽARA NA OBJEKTIMA ZA IZBJEGLICE

U prihvatilištu za izbjeglice u Baden-Wuerttenbergu, na jugozapadu Njemačke, pet je osoba ozlijeđeno u požaru. Drugo prihvatilište u mjestu Ebeleben, koje je bilo prazno, ali spremno za prihvat migranata djelomično je izgorjelo. Prvi požar je u noći na ponedjeljak opustošio kontejnere u Rottenburgu u kojima je bilo smješteno oko 80 migranata, kaže lokalna policija. Dvije osobe zadobile su ozljede kada su skočile kroz prozor kako bi pobjegle od vatre. U Ebelebenu je izgorio krov zgrade koja je trebala primiti migrante, pri čemu nije bilo ozlijeđenih. U oba slučaja policajci nisu bili u stanju navesti uzrok požara dok se napadi pripisuju krajnjoj desnici.

ANGELA MERKEL

njemačka kancelarka

Njemačka će se promijeniti

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je kako će se dolaskom velikog broja migranata Njemačka promijeniti, ali je i obećala da će se raditi na tome da sve te promjene koje sa sobom nosi dolazak izbjeglica i migranata budu pozitivne za zemlju. Angela Merkel je to izjavila novinarima nakon vrlo dirljivog dolaska 20.000 migranata prošlog vikenda u Njemačku. Njemačka kancelarka također je kazala kako je "raduje što je Njemačka postala zemlja koja ljude asocira na nadu te da je to, ako se gleda naša prošlost, nešto vrlo vrijedno".

FRANCUSKA ĆE PRIMITI 24.000 OSOBA

- Europska komisija predložit će raspodjelu 120.000 izbjeglica kroz sljedeće dvije godine, a za Francusku će to iznositi 24.000 ljudi. Mi ćemo to ispuniti - rekao je francuski predsjednik Francois Hollande na konferenciji za novinare. Hollande je branio svoj prijedlog iznesen zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da raspodjela izbjeglica među zemljama EU-a bude “obvezujući mehanizam”. Neizravno je kritizirao Mađarsku zbog gradnje zida na granici sa Srbijom, rekavši da “ima zemalja koje žele etničke kriterije, koje žele primati samo ove ili one, u skladu s vjerom. Ima zemalja koje žele graditi zidove i ne preuzeti ni jednog izbjeglicu”.

VIKTOR ORBAN

mađarski premijer

Mađarska neće pucati na izbjeglice, nego će ih uhićivati

- Mađarska nema namjeru pucati na izbjeglice koje pokušaju prijeći ogradu podignutu na granici sa Srbijom i otvorena je za razgovore o europskim kvotama prihvata izbjeglica kada bude dovršen zid - rekao je premijer te zemlje Viktor Orban. “Oružje neće biti potrebno jer će postojati ograda koju nitko neće moći prijeći. Netko će, ipak, pokušati, ali će biti uhićen i sudit će mu se”, rekao je Orban u intervjuu koji je u ponedjeljak objavila austrijska televizija ORF. Ponovio je i stajalište da mnoge izbjeglice koje žele ući u Mađarsku iz kriznih zona na Bliskom istoku, Aziji i Africi zapravo bježe od siromaštva i nisu prave izbjeglice kojima treba azil.

Možda ste propustili...

OBLJETNICA ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Tuđmanovo djelo - jedinstveno

Najčitanije iz rubrike