Novosti
KONAČNA VERZIJA OBITELJSKOG ZAKONA

Na svaki kilovatsat struje - tri lipe socijalno ugroženima
Objavljeno 3. rujna, 2015.

Tri lipe po kilovatsatu. Iznos je to solidarne naknade koju je Vlada uvela jučerašnjom odlukom, a naknadu će opskrbljivači električne energije uplaćivati u državni proračun. Centri za socijalnu skrb odredit će socijalno ugrožene potrošače i visinu mjesečne potpore. Tom uredbom Vlada rješava gorući problem socijalno najosjetljivijih, poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. “Cijeli koncept koji smo mjesecima pripremali donosi rezultat da se brinemo o socijalno ugroženim ljudima, ali ne na teret proračuna, ni kompanija”, rekao je ministar gospodarstva Vrdoljak. Premijer Zoran Milanović nastavio je riječima kako je u pitanju “borba za ljude, a ne kupnja glasova”. “To nije bacanje novca iz proračuna, već odgovoran posao koji je rađen mjesecima. I sad dolazi sezona grijanja i to ide u primjenu. A i tu smo uveli puno reda”, rekao je Milanović. Solidarna naknada uvodi se za korisnike zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine, odnosno kućanstva u kojima žive.

U HEP-u tvrde da se konačna cijena struje neće mijenjati. Prve procjene govorile su kako bi nakon uvođenja naknade od tri lipe po kilovatsatu mjesečni računi građana za struju trebali biti veći za pet do deset kuna. U HDZ-u su tu Vladinu mjeru nazvali populističkom te rekli da će ju platiti svi građani.

Vlada je uredbom dopunila i Zakon o tržištu električne energije, kojim bi se omogućilo funkcioniranje burze električne energije. Vrdoljak je kazao kako se nada da će se za najviše 60 dana na zagrebačkoj burzi električne energije protrgovati prvim kilovatsatima.

U saborsku proceduru poslan je i nacrt konačne verzije Obiteljskog zakona, kojim se štite prava djece i nemoćnih osoba, koji je lani pao na Ustavnom sudu. Ministrica Milanka Opačić izdvaja da se samo kroz Centar za posebno skrbništvo u godinu dana pomoglo više od tisuću djece.(M.S./I.M.)

Lalovac bankama poručio kako nije pametno tužiti državu

Nakon što su najveće strane banke najavile tužbu zbog najavljene konverzije kredita u švicarskim francima u eurske, ministar financija Boris Lalovac kazao je kako “nije pametno tužiti zemlju u kojoj žive i rade”. “Mislim da to nije pametno nikome, pogotovo ako znate da žive od hrvatskog proračuna, da plaćamo deset milijardi kuna tim bankama, da smo uredni platiše. Nadam se da žele poslovati u Hrvatskoj, tako da mislim da trebaju poslušati prvi put i glas naroda”, rekao je Lalovac. Dodao je kako bi izmjene zakona na Vladi trebale biti vjerojatno idućeg tjedna. Na primjedbe bankara da Vlada u prijedlogu ne vodi računa o socijalnim razlikama dužnika, Lalovac je kazao kako će dužnici u francima biti dovedeni u jednaki položaj kao građani zaduženi u eurima. “Osam milijardi kuna su iznijeli kada je Hrvatska grcala, sada neka nazovu svoje matice u Milanu, Austriji i kažu: Halo, moramo vratiti novac”, dodao je.

Najčitanije iz rubrike