Osijek
ZEMLJA BEZ GRANICA

Vlakom Kopačkog rita u potragu za šišmišima
Objavljeno 30. kolovoza, 2015.
Specifičnost grada Osijeka u njegovoj je povezanosti s prirodom, kaže Majić

Nakon uspješnih postaja Zemlje bez granica u Donjem gradu i Tenji putovanje je prekinuto u dvorištu Osnovne škole Vijenac, u poslijepodnevnim satima sunčanog početka prošlog vikenda.

Nova je etapa osječkog dječjeg festivala tako zakoračila u putovanja u prošlost, ali i tradicionalno obilježavanje Noći šišmiša, koja je organizirana u suradnji udruge Breza s dugogodišnjim partnerom - Parkom prirode Kopački rit.

Izvrsno organiziran program počeo je oko 17 sati, kada su znatiželjna djeca, ali i brojni roditelji došli na zanimljive radionice i igraonice. U dovršavanju posljednjih detalja ponovno smo zatekli vrijednu organizatoricu Ivanu Šibalić i predanog umjetničkog koordinatora Ivana Kristijana Majića, koji su nam predstavili novu epizodu dječje edukacije i zabave, koja je ponovno, uz najpopularnije hodanje na štulama i trbušni ples, privukla velik broj djece. No koordinator Majić istaknuo je kao najveću novost postaje Vijenac upravo Noć šišmiša, koja se tradicionalno obilježava posljednjeg petka u kolovozu. Tako su posjetitelji šišmiše mogli potražiti i razgledati grad iz poznatog vlakića Kopačkog rita, ali i staviti se u njihovu poziciju u interaktivnoj igraonici, gdje su s povezom na očima, poput šišmiša, tražili hranu prema zvukovima zvečki u ograđenom prostoru.

“Specifičnost grada Osijeka u njegovoj je povezanosti s prirodom, preko brojnih parkova i drvoreda, u kojima se krije možda i više vrsta šišmiša nego u Kopačkom ritu. Razgledanjem i igraonicama tako želimo dokazati da je divljina svuda oko nas, iako ju možda ne primjećujemo, a šišmiši su naši posebni sugrađani, koji ne piju krv i nisu opasni za ljude”, rekao je Majić.

Ostatak Zemlje bez granica na Vijencu vrtio se oko putovanja u prošlost. Tako su svi posjetitelji na ulazu mogli izraditi monokle, lepeze, cilindre ili ulaštene brkove, kojima su potom mogli oživiti tradiciju putovanja po svjetskim metropolama. U takvom smo raspoloženju zatekli malenu Saru, koja se nakon izrade i bojenja “damskih” lepeza zaputila u razgledanje Pariza, Londona, ali i popularnih brazilskih destinacija.

Putem su posjetitelji prolazili kroz cirkuske predstave hodača na štulama, žongliranja pod vodstvom gošće iz Zagreba Nikoline Manojlović Vračar te uz egzotične bubnjeve i trbušni ples. Takvoj su se atmosferi pridružili i učenici Prirodoslovne gimnazije, koji su raznim kemijskim reakcijama i sitnim eksplozijama zaintrigirali sve posjetitelje. Na kraju su se svi maleni sudionici mogli okušati u penjanju na drveće pod budnim okom članova Udruge izviđača Slavonski hrast.

Svi su se posjetitelji, kao i na svakoj dosadašnjoj postaji Zemlje bez granica, mogli osvježiti voćnim sokovima OPG-a Mirele Kovačević. Na izlazu smo zatekli oduševljeni mladi bračni par, Tenu i Mihaela, koji su nam rekli da je festival bolji nego lanjski i da uistinu nudi za svakoga ponešto. Njihova beba, još u kolicima, tako se u petak prv put upoznala s čarima Zemlje bez granica, u kojoj će zacijelo razigrano sudjelovati idućih godina.

Marko MANDIĆ
IDUĆA POSTAJA - SJENJAK

Sljedeća postaja Zemlje bez granica, 4. rujna, također će biti u naselju okruženom neboderima, odnosno na Sjenjaku, gdje će posjetitelji, između ostalog, upoznati Indijance i vidjeti prezentaciju putovanja vatre kroz vrijeme.

Najčitanije iz rubrike