Regija
LAGALI DA SU ZAPOSLENICI ĐAKOVAČKE UPRAVE

Varali na ugovorima za
mobitele lažno se pozivajući
na veze s - gradonačelnikom
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.
Po Đakovštini su obećavali posao u Gradu ili u javnim radovima

ĐAKOVO – Dosad su se lažno predstavljali kao djelatnici/predstavnici “socijalnog”, stranih isporučitelja električne energije, humanitarnih organizacija i udruga…, a sada su lažni “predstavljači” u takvom obliku varanja otišli korak dalje – lažno se predstavljaju kao djelatnici Grada Đakova, tj. gradske uprave, pa i Turističke zajednice, a pritom se pozivaju i na lažno poznanstvo s gradonačelnikom! Još kada cijela priča ode korak dalje – do prijevara s ugovorima za mobitele – slučaj poprima nevjerojatne razmjere… Jer u nju su, mimo svoje volje, ni krivi ni dužni uvučeni gradski djelatnici i sam institut gradonačelnika! U priopćenju odaslanom preksinoć nakon 21 sat, što je sasvim neuobičajeno vrijeme za slanje faxova/mailova iz zgrade gradske uprave, gradonačelnik Zoran Vinković upozorio je đakovačku javnost da su tijekom posljednjih tjedana na području grada Đakova, ali i u drugim dijelovima Đakovštine, zabilježeni slučajevi lažnog predstavljanja.

- Kako sam izviješten, u Đakovu i pojedinim okolnim selima uočena je jedna osoba koja se predstavlja kao zaposlenik gradske uprave, ili u pojedinim dojavljenim mi slučajevima kao zaposlenik Turističke zajednice, pri čemu uz neki oblik materijalne naknade obećava zaposlenje u, primjerice, javnim radovima, ili pak u sustavima gradskih poduzeća i samog Grada Đakova - navodi Vinković. Upozorio je, kako kaže, sve sugrađanke i sugrađane, kao i mještane Đakovštine, da ne nasjedaju na lažno predstavljanje nepoznatih osoba koje im u ime Grada Đakova ili pozivajući se na njega, gradonačelnika, obećavaju zaposlenje ili bilo što drugo.

Kako doznajemo, riječ je o više prevaranata, a rade prema istoj šabloni lažno se predstavljajući, pri čemu se pozivaju i na gradonačelnikovo ime i lažno poznanstvo s njim. U središtu same priče zapravo su prijevare s ugovorima za mobitele, a na čije je potpisivanje nasjeo i muškarac iz Musića, koji je, kada je shvatio da su ga prešli, prekjučer nazvao gradonačelnika i izvijestio ga o prevarantima s ugovorima za mobitele koji se pozivaju na to da imaju veze pri zapošljavanju u gradskom sektoru. Odabranu žrtvu nagovore da popiše ugovor i preda im mobitel “jer će dobiti novi, službeni, čiji će račun plaćati Grad”. Neslužbeno doznajemo, prijevarom stečene mobitele “čistili” su s namjerom da ih prodaju dalje. Dok se grupa prevaranata nadala zaradi, prevarenima su počele stizati opomene za neplaćene račune za mobilne aparate…

Doznajemo, uz to, da su im na takav način “prodali” priču o vezama pri zapošljavaju, i da je prevareno čak 20 do 30 osoba, prvo s područja grada, a potom su prevaranti krenuli i po selima, čak do 30-ak kilometara udaljenog Musića…

Čim je doznao za prijevare i da se prevaranti lažno pozivaju na poznanstvo s njim, gradonačelnik je, kaže, sve prijavio policiji. Ovo je prvi ovakav slučaj u 14 godina koliko je Vinković gradonačelnik, no nešto slično ne pamti se ni u mandatima njegovih prethodnika.

Suzana ŽUPAN
Poziv građanima na oprez

“U svoje ime i u ime Grada Đakova molim građane da budu oprezni i svaki ovakav ili sličan slučaj prijave policiji, što sam i osobno učinio, zatraživši žurno rješavanje slučaja”, poziva Vinković. Kaže, oštro osuđuje ovaj slučaj prijevare, bez obzira na to tko je počinitelj, “pa makar mi”, dodaje, “bio i najbliži rod, te tražim hitno postupanje policije, ali i DORH-a i drugih nadležnih institucija”. “Grad Đakovo i ja kao gradonačelnik prilikom bilo kakvog oblika zapošljavanja dužni smo, sukladno zakonskoj obvezi, raspisati javni natječaj koji je jedini temelj za bilo koju vrstu zapošljavanja u gradskoj upravi ili pak u nekoj od gradskih tvrtki ili ustanovama. Također, provedba zakonom propisanih normi koristi se i tijekom odabira osoba za privremeno zaposlenje u javnim radovima, pri čemu su vrlo jasno navedeni uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi netko mogao biti primljen, a u njihovoj provedbi aktivno je, uz Grad Đakovo, uključen i HZZ”, ističe gradonačelnik Zoran Vinković.

Policija istražuje

Na našu zamolbu da se i policija očituje o slučaju, PU osječko-baranjska u svom jučerašnjem očitovanju navodi da je 26. kolovoza “hrvatski državljanin prijavio Policijskoj postaji Đakovo da se nepoznata muška osoba lažno predstavlja u ime Grada Đakova te na području Đakova na prodaju nudi kupnju mobilnih telefona na pretplatu”.

“Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje s obzirom na to da postoje osnovane sumnje da se radi o kaznenom djelu prijevare opisano u članku 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske”, navode u PU osječko-baranjskoj.

Prevareno je čak

20 do 30

osoba iz Đakova i Đakovštine

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike