Osijek
GPP IZMIJENIO CJENIK ZA ČEPIN, LIVANU I BIJELO BRDO

Mjesečne karte za osnovce i
umirovljenike od 1. rujna
jeftinije za 400-tinjak kuna
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.
Cijena općih mjesečnih karata je nešto viša, ali se razlika može anulirati kupnjom godišnje karte

Učenike osnovnih škola i umirovljenike, korisnike gradskog prijevoza iz mjesta Čepin, Livana i Bijelo Brdo, od 1. rujna očekuje značajno olakšanje.

Naime, u županijskom linijskom prijevozu od navedenog datuma na snagu stupaju nove cijene općih kartica, a to znači da ove kategorije više neće morati kupovati mjesečnu kartu po cijeni opće kartice, nego ovisno o kategoriji kojoj pripadaju. Također, GPP je uveo i mogućnost besplatnog prijevoza za dobrovoljne davatelje krvi iz spomenutih triju mjesta, i to za muškarce s 50, odnosno žene s 35 i više davanja krvi.

U brojkama, to znači da, primjerice, osnovac iz Livane više neće plaćati cijenu opće mjesečne karte po 450 kuna, već 80 kuna, dok će osnovce iz Čepina sad karta stajati 100, a ne 499 kuna. I oni iz Bijelog Brda putovat će jeftinije, ne više za 530 kuna za mjesečnu kartu, već za 110.

Slično je i s umirovljenicima kojima je prosječno “skinuta” cijena karte za 300-tinjak kuna.

- Prošlim cjenikom nismo obuhvatili izmjene u općinama, već smo htjeli ponajprije stvoriti uvjete i dogovor s njima. Nakon pregovora, napravili smo novi cjenik iz čega su proizašle nove cijene za osnovce i umirovljenike. Načelnici su inzistirali na mjesečnim kartama za te dvije kategorije, a čega dosad nije bilo - pojasnila je Sanja Mršo iz GPP-a. Dodaje kako je došlo samo do povećanja cijena općih mjesečnih kartica u Čepinu i Bijelom Brdu. Ipak, i to se povećanje, kaže Mršo, može anulirati pa čak i smanjiti kupnjom opće godišnje kartice za čiju cijenu kupci plaćaju deset, umjesto 12 mjeseci u godini, a sve to omogućeno u 12 obroka.

A kako Vlada Republike Hrvatske još nije izdala službene upute vezane uz pravo na sufinancirani prijevoz učenika, GPP im je omogućio da se od 1. do 14. rujna voze besplatno u svim vozilima i na svim linijama bez nadopunjene učeničke kartice za rujan. Dovoljno je, kaže Mršo, prilikom ulaska u bilo koje vozilo GPP-a vozaču ili kontroloru pokazati učeničku karticu od prošle godine ili presliku svjedodžbe, odnosno neki drugi dokaz da je riječ o učeniku.

- Nakon što dobijemo upute iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, detaljnije upute o načinu ostvarivanja prava na sufinancirani prijevoz i cijenama karata za učenike objavit ćemo na našim web-stranicama. Do tada molimo učenike da pričekaju s kupnjom mjesečne karte za rujan, kako ne bismo imali problema s povratima novca za sufinancirani dio - rekla je Mršo, dodajući da u GPP-u očekuju da će svi detalji biti definirani prije početka školske godine.

Dodajmo tomu da navedeni cjenik ne obuhvaća cijene prijevoznih karata u Osijeku koje, do daljnjega, ostaju iste.

Marija MIHELIĆ
Zadovoljni predstavnici općina Čepin i Erdut

- Vrlo sam zadovoljan sastankom koji smo imali s GPP-om. Još ljetos smo dogovorili pilot-projekt i potom je dogovoren paket, i to nakon što se naša namjera tijekom ljeta pokazala odličnom. U ljetnom je razdoblju ranije bilo 14 karata, a nakon što smo mi subvencionirali prijevoz, prodano ih je 300 - prokomentirao je Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin.

Izvrsnu suradnju s GPP-om ističe i Dario Vulić, zamjenik načelnika općine Erdut.

- Drago mi je što je GPP pokazao socijalnu osjetljivost prema najugroženijim skupinama. Veseli me što smo postigli dogovor i nadamo se da će i ostali prijevoznici prihvatiti taj trend - rekao je Vulić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike