Osijek
ZELENI ČETVRTAK

Kelj na hipsterski način umjesto po domaće
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.

Iz srednje Azije njegove su divlje pretke prije više od dva i pol tisućljećja u Europu donijeli Kelti. U antičkom Rimu voljeli su njegovu kovrčavu lisnatu inačicu, a u srednjem vijeku njegov je rejting pao na ljestvici: postao je hrana najsiromašnijih.

Suvremeni trendovi u prehrani, zahvaljujući najviše mnogobrojnim znanstvenim istraživanjima, ovo su zeleno lisnato povrće afirmirali do ranga nutricionističke zvijezde. Čak 45 različitih flavonoida pokazatelji su njegove nesporne moći, antioksidacijskih učinaka i protuupalnih svojstava. No, nitko ga tako ne voli kao hipsteri. Hipstere je teško definirati, ali relativno lako uočiti; oni imaju i specifičan odnos prema prehrani, a u svim opisima prehrambenih navika ove nove supkulture kelj ima posebno mjesto. Kako ga oni pripremaju? Ne onako - po domaće, dugo i temeljito dok ga ne “ubijete”, nego lagano, nježno i u pravilu neobično. Upravo tako – po hipsterski – predstavit će se kelj na Zelenom četvrtku, 27. kolovoza, od 9 do 12 sati, na glavnoj osječkoj tržnici, najavljuju iz Tržnice Osijek. (I.R.G.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike