Novosti
MINISTRICA OPAČIĆ O IZMJENAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Građanima koji ne mogu platiti struju - vaučer od 200 kuna za plaćanje energenata
Objavljeno 22. kolovoza, 2015.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je jučer izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi koje bi po hitnoj proceduri trebale biti u Saboru te u primjeni od 1. listopada ove godine.

Na konferenciji za novinare kazala je kako je praćenjem provedbe sadašnjeg zakona, u godinu i pol dana njegove primjene, utvrđeno da su samci koji su nesposobni za rad te djeca samohranih roditelja najugroženije skupine stanovništva, s obzirom na ostvarivanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu, te su u najvećem riziku od siromaštva. Opačić je istaknula kako izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi donose nove socijalne mjere kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu.

Glavna promjena Zakona je povećanje iznosa zajamčene minimalne naknade za samce koji su radno nesposobni te za djecu samohranih roditelja. Osnovica zajamčene minimalne naknade, koja je do sada iznosila 800 kuna, povećana je te će od sada iznositi 920 kuna. Trenutno tu naknadu prima 11.090 samaca koji su radno nesposobni. Do sada je 3103 djece samohranih roditelja primalo zajamčenu minimalnu naknadu od 320 kuna, a nakon povećanja naknada će iznositi 440 kuna. Ministrica je podsjetila kako je Vlada u prvoj godini mandata za 200 kuna povećala naknadu samcima.

Radi zaštite građana koji su u osobito teškom socijalnom položaju i koji su ugroženi u smislu energetskog siromaštva (dakle, ne mogu podmiriti račun za struju, a korisnici su naknada sustava socijalne skrbi), planira se uvođenje posebne naknade za pojedine kategorije korisnika, koji će se Uredbom Vlade RH definirati kao ugroženi kupci. Tom vrstom naknade bilo bi obuhvaćeno oko 125 tisuća ljudi, odnosno korisnika zajamčene minimalne naknade i korisnika osobnih invalidnina.

Potpredsjednica je naglasila kako Vlada na ovoj naknadi radi već dugo, u suradnji s Institutom “Hrvoje Požar”. “Naknada će iznositi oko 200 kuna, a bit će u obliku vaučera, što znači da se neće moći trošiti ni za što drugo nego za plaćanje energenata”, kazala je. Za tu će mjeru godišnje biti izdvojeno oko 170 milijuna kuna, a model financiranja, s obzirom na to da sredstva neće dolaziti iz proračuna, nego iz drugih izvora, kazala je Opačić, bit će definiran sljedećeg tjedna.I.Mikulić

125

tisuća energetski siromašnih trebalo bi biti obuhvaćeno mjerom

Živi zid kritizira prijedlog

“Mjera SDP-ove ministrice Milanke Opačić kojom će socijalnim slučajevima mjesečno biti sufinancirani računi za struju u visini od 200 kuna je politikantska i neodgovorna i potpuno u svrhu predizbornih prikupljanja bodova preko leđa siromašnih građana”, priopćili su iz Živog zida reagirajući na predložene izmjene zakona, držeći takvu mjeru s razine upravljanja državom manipulativnom i neučinkovitom. Drže kako se problem energetskog siromaštva mora rješavati sustavno, u okviru Ministarstva gospodarstva i Energetskog instituta te Zakonom o električnoj energiji, na način da država snosi trošak električne energije za građane koji si je ne mogu sami priuštiti.

Možda ste propustili...

GODIŠNJICA UBOJSTVA 12 REDARSTVENIKA

Dan kada je započeo rat u istočnoj Slavoniji

SDP NA GODIŠNJICU SMRTI ODAO POČAST RAČANU:

Bio je veliki državnik i još veći čovjek

Najčitanije iz rubrike