Regija
PRIJAVLJUJU SE ŠTETE U BRODSKOJ ŽUPANIJI

Tuča i suša poharale usjeve, voće i povrće
Objavljeno 21. kolovoza, 2015.
Štete na kukuruzu, soji, šećernoj repi su od 70 do 100 posto

SLAVONSKI BROD – Nakon tuče koja je poharala dobar dio usjeva na zapadu i voća na istoku Brodsko-posavske županije, dugotrajna suša dokrajčila je ostalo pa je brodsko-posavski župan Danijel Marušić prije tri dana proglasio stanje elementarne nepogode za cijelo područje županije. Poljoprivrednici prijavljuju štete u svojim općinama i traže savjete u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

- Stalno smo na terenu. Strašno je vidjeti, primjerice, tone paprike koje leže na tlu i koje za nekoliko dana potpuno propadnu - kaže savjetnik za ratarstvo, Mladen Konjević, podsjećajući kako je sve uništila najprije tuča pa suša.

- Štete su na kukuruzu, soji, šećernoj repi... od 70 do 100 posto i to je nepovratno. Kukuruzi su ostali niski, prinosi su minimalni i upitne kvalitete. I kod soje je cvatnja bila slaba, ostala je niska, ambrozija ju je prerasla, i sve će utjecati na prinos, kao i kod šećerne repe, koja je trebala vodu u svibnju i lipnju pa je ostala sitna i zakorovljena - navodi Konjević.

A nema pomoći ni povrtlarskim kulturama. Nastradalo je oko tisuću i pol tona različitog povrća samo na području Orubice u općini Davor, gdje će šteta prema procjenama biti višemilijunska. Većina mještana u orubičkom kraju živi od proizvodnje povrća pa je za njih ovakav ishod smak svijeta.

- Najprije je u proljeće bilo poplavljeno, a onda se sve zapeklo. Kupus je posađen poslije poplave, ali nije dobio kiše, a onda je još došlo nevrijeme - veli Predrag Vitolić.

Nije puno pomoglo ni natapanje, koje je na osam hektara povrtlarske proizvodnje proveo Goran Blažeković. Za samo deset minuta, kako je kazao, propade sav trud. Tuča je odnijela očekivanu dobit. I ne samo na otvorenom. Stradali su i plastenici. Jak vjetar i nevrijeme pokidali su konstrukciju i najlone na nekoliko plastenika Branka Miškovića.

Slična je situacija i na istoku županije gdje je tuča u garčinskoj općini uništila voćnjake.

- Sve je ovo propast. Prošla je godina bila loša, pretprošle je sve uništio led, kao i ove godine - žali se Dalibor Milovanović, kojemu je uništen urod jabuke. A upravo prije tuče nabavio je zaštitne mreže, no nije ih stigao postaviti. Jabuke će najvjerojatnije otići u bescjenje za industrijsku proizvodnju pa je na sto muka kako vraćati milijun kuna kredita koji je ostvario preko IPARD-a.

Nakon proglašenja elementarne nepogode zbog nevremena, sada je proglašena i zbog suše. Kako kaže savjetnik za ratarstvo, podbacit će urod i kakvoća kako na njivama, tako i u voćnjacima i povrtnjacima, od kojih je samo mali dio osiguran jer novca, kažu proizvođači, nemaju za skupa osiguranja, ali ni za mreže.

Jedino zadovoljni mogli bi ove godine biti vinogradari jer je ljeto s nizom toplih suhih dana bilo iznimno pogodno za grožđe. Možda su bobe nešto sitnije, kaže Konjević, ali grožđe je sigurno zdravo, slatko i kvalitetno.

Marija RADOŠEVIĆ
Osiguravatelje ne zanimaju suše i poplave

Proizvođači vjeruju da će im šteta biti nadoknađena iz Europskog fonda za ruralni razvoj, gdje je predviđena mjera za pomoć u alarmantnim situacijama. Sumnjičav je pak županijski pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović, rekavši kako je podzakonskim aktom ta mjera poništena. A u državnom proračunu nikad nema dovoljno novca za odštetu, oštećenima se isplati 5 - 10 posto procijenjenoga. U pripremi je novi zakon, koji je u javnoj raspravi do kraja kolovoza, a Burazović upozorava na nedostatke koji će tešku situaciju dodatno zakomplicirati. Pritom navodi legalizaciju gospodarskih objekata kao ključni uvjet bez kojega neće biti odštete, što smatra “nakaradnim”, kao i mogućnost osiguranja usjeva jedino od tuče. Nitko se od osiguravatelja ne želi baviti sušom i poplavama, gdje se događaju znatnije štete. Prema svemu sudeći, naknade za nastale štete, kao i do sada, bit će vrlo skromne.

Šećerna repa ostala zakorovljena, soju prerasla ambrozija

Nastradalo je oko

1500

tona povrća samo na području Orubice, gdje će šteta biti višemilijunska

Možda ste propustili...

PREDAVANJE O SIGURNOSTI U PROMETU

Pojas važan i za stražnja sjedišta

"ZAŽELI 4 - ZA LJEPŠI ŽIVOT U OPĆINI BIZOVAC"

25 žena pomoć su za 150 osoba

Najčitanije iz rubrike