Novosti
BARANJCI MIGRANTE NE OČEKUJU

Dunav je preširok da bi ga se prelazilo ilegalno
Objavljeno 20. kolovoza, 2015.

Vezani članci

KAD SE MAĐARSKA “ZATVORI”, KRENUT ĆE PREMA NAMA

Je li Hrvatska spremna: Što će biti kada Slavoniju preplave tisuće izbjeglica!?

Rijeka migranata koja svakodnevno ulazi u Srbiju i kreće se prema EU bar za sada ne bi trebala “skretati” prema Baranji. Tako, među ostalima, misli i Batinarac Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž, smještene na krajnjem istoku Baranje, potencijalno “najugroženije” eventualnom navalom (ilegalnih) migranata. “U Batini za sada nema migranata, a tako će vjerojatno ostati - misli Šipoš, obrazlažući to prirodnom barijerom” - širokim Dunavom. Kaže kako migranti imaju samo jednu legalnu mogućnost ulaska na područje hrvatske Baranje, a to je batinski most, poprilično usko grlo. “Prema informacijama koje imam od nekih mađarskih dužnosnika, migranti itekako dobro poznaju rute, među kojima za sada nije ona kroz Baranju” - kaže Šipoš.

S njim se slaže i općinski načelnik Stipan Šašlin. “Dunav je na našem području preširok da bi se netko usudio krenuti u takvu avanturu” - napominje Šašlin, ističući kako nije čuo da su migranti viđeni na području njegove općine. Da u Baranju neće svraćati, misli i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Upravo o migrantima razgovarao je s kolegama, gradonačelnicima Sombora i Mohača. “Gradonačelnik Sombora, koji navalu migranata u Srbiju apostrofira kao velik problem, rekao mi je kako nema nikakvu informaciju da zbog “zida” na srpsko-mađarskoj granici migranti mijenjaju smjer kretanja prema Baranji. Ne očekuje ih ni gradonačelnik Mohača” - prepričava Doboš.

Što se ilegalnih prelazaka tiče, Dunav je, ipak, popriličan problem. To više što hrvatska pogranična policija zbog problema zvanog Liberland pooštreno kontrolira desnu dunavsku obalu. Uza sve to, treba podsjetiti kako Hrvatska nije članica Schengenskog sporazuma, iako je članica EU, pa bi migranti, ušavši u Hrvatsku, trebali prijeći još jednu granicu, onu s Mađarskom ili Slovenijom, što im sigurno nije najpovoljnija opcija. I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike