Novosti
MISIJA SPAŠAVANJA SLAVONCA KOJEG U EGIPTU DRŽE ISLAMISTI

“Svi se nadamo da će se
Tomislav živ i zdrav vratiti
kući, u svoje rodno Vrpolje”
Objavljeno 7. kolovoza, 2015.
Salopekova supruga i Vesna Pusić otputovale su u Kairo

Vezani članci

EGIPATSKI OGRANAK ISLAMSKE DRŽAVE PRIJETI SMRĆU TOMISLAVU SALOPEKU

ISIL prijeti da će usmrtiti Slavonca ako Egipćani ne puste jednu zatvorenicu

Za spas Tomislava Salopeka, otetog u Egiptu, za kojega tzv. Islamska država prijeti da će ga ubiti, u petak istječe rok od 48 sati. U rješavanje iznimno teške situacije uključili su se i hrvatska Vlada te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a ministrica Vesna Pusić otputovala je u Kairo u društvu Salopekove supruge Nataše.

Teško je i zamisliti kako se osjeća obitelj Tomislava Salopeka u Vrpolju, u strašnom strahu od mogućeg lošeg ishoda. Ne odgovaraju na pozive, a u zatvorenu kuću i dvorište ulaze samo rijetki rođaci i prijatelji.

- Ne znam više ni što bih kazao, kako bih ih mogao utješiti. Jadni su, pod sedativima, preteško je - kaže dugogodišnji prijatelj obitelji, koji Tomislava poznaje od rođenja.

- Divan je to mladić, nježan kao mimoza, dobar, nikad nikome ne bi pomislio, a kamoli napravio neko zlo. Teško je i meni zbog svega što se događa, a da ne pričam o obitelji - dodaje prijatelj koji ne želi odati svoj identitet.

Pretešku Tomislavovu sudbinu sa zebnjom iščekuju prije svih njegovi roditelji, supruga Nataša i dvoje djece, ali i znanci, kolege i susjedi.

- Nama je teško, obitelji posebno, ali kako je tek njemu koji sigurno misli kako više neće vidjeti svoju djecu, obitelj, prijatelje, svoje rodno Vrpolje - kroz suze je izgovorila starija susjeda.

- Želim da se naš Tomislav vrati kući. On je radni, obiteljski čovjek, otac dvoje djece koji je otišao tamo zaraditi za kruh. Kada se vrati u Vrpolje, dočekat ćemo ga kao heroja - kaže Vrpoljčanin Luka Marijanović.

Od kada se prije dva tjedna kao grom iz vedra neba proširila uznemirujuća vijest o otmici njihova sugrađanina u dalekom Egiptu, ne prestaju priče i razna nagađanja. Svi se slažu u ocjeni kako je najvažnije uložiti sve napore u spas mladog geodeta koji je desetak godina uspješno radio na raznim gradilištima u Iraku, Siriji, Egiptu... Rijetki su, na žalost, optimistični. Koliko god to bilo teško, sumnjaju u pozitivan ishod šokantne situacije.

Načelnica Općine, u kojoj je prije odlaska u svijet bio zaposlen i Tomislav, Ankica Zmajić, priželjkuje i vjeruje da će se Tomislav vratiti živ i zdrav.

- Svi hrvatski građani, poglavito mi ovdje u Vrpolju, žalosni smo i očekujemo da će se ova situacija pozitivno riješiti i da će se Tomislav vratiti kući - kazala je načelnica Zmajić. Vjeruje kako će u tome pomoći i odlazak prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, s kojom je otišla i Tomislavova supruga, u Egipat gdje će od egipatskih vlasti tražiti pomoć u oslobađanju nedužnog Hrvata iz ruku pripadnika IS-a.

Tomislav Salopek otet je 22. srpnja iz službenog vozila na putu do posla, nedaleko od Kaira, gdje je radio za francusku kompaniju CGG. Tzv. Islamska država objavila je videosnimku na kojoj se nalazi zarobljenik i prijeti da će ga pogubiti ako egipatske vlasti ne puste na slobodu muslimanske žene koje se nalaze po zatvorima. Na snimci 31-godišnji Slavonac pokraj uniformiranog džihadista čita prijetnju da će ga islamisti ubiti ako egipatske vlasti u roku od 48 sati ne oslobode zatvorene muslimanke.

Skupina koja je otela Tomislava Salopeka preuzela je odgovornost za napad na talijanski konzulat u Kairu početkom srpnja, u kojem je poginuo jedan civil.

Marija RADOŠEVIĆ/Media SERVIS
POZIV NA MOLITVU

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima nadbiskupije poziv na molitvu za Tomislava Salopeka. "Sve nas je iznenadila vijest o otmici Tomislava Salopeka i njegovu zatočeništvu u Egiptu. Sada su nas duboko potresle i vijesti o prijetnjama kojima je izložen. Suosjećajući s njegovim najbližima, sve vas pozivam da se ujedinimo s vjernicima Tomislavove župe koji usrdno mole za njegovo oslobađanje i za njegov što skoriji siguran povratak. Od svega srca preporučujem da tu nakanu uključite u svete mise u župnim zajednicama, kao i u druge pobožnosti i molitvene susrete u našim crkvama te u svoje osobne molitve i žrtve. Bila nam na pomoć Blažena Djevica Marija, čiji zagovor ovih dana, u pripravi svetkovine njezina Uznesenja, s posebnim pouzdanjem zazivamo", stoji u pozivu nadbiskupa Hranića.(M.M.)

APEL HRVATSKO-ARAPSKOG DRUŠTVA

Hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva apeliralo je na sve uključene u događaje oko otmice Tomislava Salopeka da učine sve što je u njihovoj moći da se ovaj hrvatski državljanin što prije vrati kući te da se izbjegnu najgore moguće posljedice. “Hrvatska je oduvijek bila prijatelj arapskih zemalja i islamskog svijeta te posebno Arapske Republike Egipat s kojom tradicionalno gaji odlične diplomatske i prijateljske odnose. Pozivamo egipatsku ambasadu, sve organe vlasti u RH, kao i sve koji su umiješani u njegovu otmicu neka pokažu razum i mudrost u rješavanju ove situacije kako bi se hrvatski građanin čim prije mogao vratiti svojoj kući. Hrvatski će građani i ubuduće izgrađivati prijateljske, kulturne i gospodarske veze sa zemljama arapskog govornog područja i raditi na produbljivanju veze s islamskim svijetom”, poručio je Aljoša Babić, predsjednik Hrvatsko-arapskog društva prijateljstva.(E.S.)

Tiha diplomacija

- Ova situacija tiče se svih nas i prvo bih želio izraziti solidarnost s obitelji. Naša diplomacija poduzima sve, ali treba imati na umu da diplomacija djeluje tiho, kako se ne bi pogoršala situacija. U ovakvim urgentnim situacijama te se stvari rješavaju na najvišoj razini. Nema vremena za misije, ambasadore, već se izravnom komunikacijom pokušava nešto napraviti - poručio je bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu Daniel Bučan, gostujući na televiziji N1.

Najčitanije iz rubrike