Novosti
EGIPATSKI OGRANAK ISLAMSKE DRŽAVE PRIJETI SMRĆU TOMISLAVU SALOPEKU

ISIL prijeti da će usmrtiti Slavonca
ako Egipćani ne puste jednu zatvorenicu
Objavljeno 5. kolovoza, 2015.

Šokantnu videosnimku, u kojoj prijeti da će odrubiti glavu otetom hrvatskom državljaninu, objavio je jučer egipatski ogranak džihadističke skupine Islamska država.

Kako prenosi Associated Press, riječ je o 31-godišnjem Slavoncu, Tomislavu Salopeku iz Vrpolja, koji je krajem srpnja otet u Kairu. Na snimci Salopek kleči, a pokraj njega stoji maskirani muškarac s nožem u ruci. Imao je papir s kojeg je naglas čitao kako će ga njegovi otmičari ubiti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi jednu uhićenu muslimansku ženu.

Mladi Slavonac otet je u glavnom gradu Egipta još 22. srpnja u jutarnjim satima, dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju Compagnie Generale de Geophysique (CCG), gdje obavlja funkciju menadžera. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina i prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru. Vozač, inače egipatski državljanin, odveden je u egipatsku policiju na ispitivanje. U javnost nisu puštene nikakve nove informacije sve do objave šokantne videosnimke.

Inače, o samoj otmici hrvatskom je veleposlanstvu u Kairu dojavila tvrtka CCG, za koju je Salopek radio kao menadžer, a ono je toga dana oko podneva stupilo u kontakt s Tomislavovom obitelji u Vrpolju kako bi iz prve ruke dobila tu delikatnu informaciju. Tomislav Salopek je oženjen, otac dvoje djece. Završio je Srednju geodetsku tehničku školu. Kako doznajemo, već godinama radi za geofizičke tvrtke u nas i inozemstvu, pa je dosad, osim Egipta, prošao i Irak, Siriju, Tunis i druge zemlje. Do prije nekoliko godina bio je djelatnik zagrebačke Geofizike.

Otmica Tomislava Salopeka prvi je pojedinačni slučaj otmice nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji.M.Bugarić

Možda ste propustili...

POLICIJA I DALJE ISTRAŽUJE TKO JE NAPUSTIO NOVOROĐENČE

Dječačić pronađen u kanti za otpad postao je miljenik odjela