Ekonomija
TAKO JE TRAŽILA EU

U godinu dana u Hrvatskoj je zatvoreno 29 farmi jaja jer nisu osigurale komfor kokama
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.
Pretežito se radi o farmama malog kapaciteta, navode iz Ministarstva poljoprivrede

U godinu dana u Hrvatskoj je zatvoreno 29 farmi jaja.

Službeno su to podatci koje su nam na naš zahtijev poslali iz Ministarstva poljoprivrede.

- U Hrvatskoj je danas 29 farmi manje nego u lipnju 2014. godine, do kada je Republika Hrvatska imala obvezu uskladiti svoju proizvodnju i prestati uzgajati kokoši nesilice u neobogaćenim kavezima. U vezi s navedenim potrebno je naglasiti da se mahom radi o farmama malog kapaciteta te da su tijekom srpnja i kolovoza 2014. godine veterinarske inspekcije pregledale sve farme koje su u tadašnjem Upisniku farmi kokoši nesilica bile označene da imaju kokoši nesilice u neobogaćenim kavezima, pri čemu je utvrđeno da je velik broj njih već otprije prestao s proizvodnjom nevezano uz obvezu prelaska na nove sustave. Također je potrebno napomenuti da su sve naše velike farme do 30. lipnja 2014. već uskladile svoju proizvodnju - navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako nadalje objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, tijekom pretpristupnog razdoblja jedan od zahtjeva pregovaračkog stajališta Republike Hrvatske bio je duži rok za zadržavanje navedene proizvodnje u neobogaćenim kavezima upravo zbog osiguravanja farmerima jednakog razdoblja prilagodbe kao i u zemljama članicama EU.

- Produženje roka od godinu dana nakon pristupanja u članstvo EU i obveze povezane s njim određeni su Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji od 9. prosinca 2011. te je njime bilo određeno da se kokoši nesilice koje su u fazi proizvodnje na dan pristupanja Hrvatske u članstvo EU mogu zadržati u kavezima koji nisu u skladu sa strukturnim zahtjevima članka 6. Direktive Vijeća 1999/74/EZ, a u svrhu završetka ciklusa proizvodnje. Također Hrvatska osigurava da upotreba takvih kaveza prestane najkasnije 12 mjeseci nakon pristupanja, a jaja iz takvih neobogaćenih kaveza stavljaju se samo na nacionalno tržište Hrvatske, s tim što takva jaja i njihova pakiranja moraju biti jasno obilježeni posebnom oznakom, kojom se omogućuje potrebna kontrola - navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Izrazito važnim iz Ministarstva poljoprivrede ističu da, s obzirom na to da je Republika Hrvatska uskladila sektor proizvodnje jaja odnosno uvjete držanja kokoši nesilica s propisanim uvjetima u propisanom roku, nemamo obvezu plaćanja penala.

- Nemamo službenih informacija o plaćanju penala državama članica Europske unije u vezi sa stanjem njihove usklađenosti, odnosno obvezu prestanka držanja kokoši nesilica u neobogaćenim kavezima ako ona nije ispoštovana s danom 1. siječnja 2012. godine, kada su sve tadašnje države članice imale obvezu uskladiti svoju proizvodnju. Valja navesti i kako ni jedna druga država članica nije imala prijelazno razdoblje, odnosno odgodu prestanka uzgoja/držanja kokoši nesilica u neobogaćenim kavezima - ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Zdenka RUPČIĆ

LIPANJ 2014. GODINE LIPANJ 2015. GODINE 146 117 71 117

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike