Mozaik
BOGATO OTKRIĆE U OLUPINI ŠPANJOLSKOG BRODA

U moru kod obale Floride pronašli milijun dolara vrijedno blago
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

Obitelj Schmitt s Floride u SAD-u čine profesionalni tragači za potonulim blagom. I ide im jako dobro, jer su prije nekoliko dana pronašli milijun dolara vrijedno blago s potopljenog španjolskog broda.

U vodama Atlantskog oceana, nedaleko od obala Floride, među ostatcima brodske olupine pronašli su 12 metara zlatnih lanaca i 51 zlatnik, od kojih je jedan, po imenu royal, napravljen za španjolskog kralja Phillipa V. Karavana je u Španjolsku krenula 1715. godine, ali ju je pogodilo jako nevrijeme. Potonulo je ukupno 11 brodova. Više od 250 godina brodovi su ležali na dnu mora, no onda su informacije o davnoj morskoj havariji mjesecima studiozno provjeravali obitelj Schmitt i djelatnici tvrtke “1715 flota Queens Jewels”.

- Kada smo došli do približne lokacije havarije, sklopili smo dogovor s tvrtkom “1715 flota Queens Jewels” i krenuli u pretraživanje morskog dna. Puno nam je pomogla i moderna GPS tehnologija, koja je naslijedila sonare. Nakon toga je bilo potrebno samo strpljenje - kaže Eric Schmitt, koji je sa svojim poslovnim partnerima do sada pronašao šest od 11 potopljenih španjolskih brodova s blagom.

Da nije sve idealno u poslu s blagom, svjedoči izjava šefa flote Brenta Brisbena da u 98 posto slučajeva umjesto blaga pronalaze smeće. Sama operacija izvlačenja blaga iz mora sve je samo ne jeftina. Potrebno je mnogo umijeća i strpljenja da se s naslaga potopljenih brodova uklone velike količine pijeska i mulja te da se preciznim podvodnim usisnicima dođe do željenog cilja.

- Nakon svih ovih uspjeha više ne vjerujem u sreću, sve je u mukotrpnom radu. Trebale su nam godine da dođemo do pravih informacija o mjestu morske havarije, jer su mnogi mislili da je riječ o mitu. Poslije se pokazalo da ova naša metoda pronalaženja morskog blada “pije vodu” - kaže Eric Schmitt, dodajući da će i dalje, unatoč tome što u većini slučajeva ne “ulove” ništa, tragati za blagom.

Milan BUGARIĆ
RASPODJELA PROFITA

Iako za pronalaženje blaga vrijedi deviza “Tko nađe - njegovo”, američka administracija ne misli baš tako. Milijun dolara vrijedno blago s potopljenog broda raspodijeliti će se ovako: 20 posto ide državi Floridi, jer je blago pronađeno na njezinu teritoriju. Ostalih 80 posto, popola dijele obitelj Schmitt te tvrtka “1715 flota Queens Jewels”, koja je vlasnik prava na olupine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike