Dome slatki dome
SLAP KOJI ODUZIMA DAH

Bougainvillea: Penjačica koja krasi sve više okućnica
Objavljeno 30. srpnja, 2015.
Iako joj najviše odgovara mediteranska klima, može se uzgajati i u kontinentalnom dijelu

Omiljena penjačica podrijetlom iz Brazila dobila je ime po francuskom moreplovcu Louis-Antoineu Conteu de Bougainvilleu.

Sve više okućnica krasi ova raskošna penjačica. Iako joj najviše odgovara mediteranska klima, može se uzgajati i u kontinentalnom dijelu zemlje, ali samo posađena u posude jer nije otporna na niske zimske temperature koje su karakteristične za kontinent.

Veličina im varira od malih, patuljastih, maksimalne veličine do jednog metra, srednje od nekoliko metara, do vrlo visokih od 15 metara.

Ono što daje ljepotu ovoj biljci jesu njezini pricvjetni listići (brakteje) koji dolaze u raznim bojama od roza, ljubičaste, crvene, žute, bijele i narančaste boje, dok je njezin cvijet neugledan i izgleda poput tube koji je uvijek zelenkastožućkaste do bijele boje.

Duljina cvatnje ovisi o vrsti, starosti biljke, poziciji na kojoj se uzgaja, prihrani i vremenu.

Najčešće uzgajane vrste

Bougainvillea glabra (ljubičaste, roza s krupnim listovima), cvjeta od polovine lipnja do dolaska zime, na mladim ovogodišnjim granama. Bougainvillea spectabilis većinom cvjeta ljubičasto, a list im je nešto sitniji.

Bougainville Elizabeth agnus karakterizira krupan list, cvjeta odmah od početka vegetacije ako je ne režemo.

Bougainvillea peruviana i buciana imaju okruglast list, cvatu izdašno u crvenim, narančastim, žutim, bijelim i roza bojama, odmah nakon vegetacije na prošlogodišnjim vrhovima grančica ako ih se ne reže na proljeće. Rezanjem grančica prolongiramo prvu cvatnju tek na jesen.

Voli sunce

Bougainvilla je biljka koja ne voli sjenovito mjesto jer tada raste nepravilno i izdužuje se, a cvijet joj je rijedak i bljedunjav. Odgovara joj sunčana strana bez hladnog vjetra.

Najbolje vrijeme za sadnju u vrt je od ožujka pa nadalje. U pripremljenu rupu u zemlji stavljamo sadnicu na takvu dubinu da biljka bude 10-20 cm dublje u zemlji od razine koja je bila u kontejneru ili posudi. Duboka sadnja preporuča se zbog nepovoljnih vremenskih prilika, kako zbog suše, tako i zbog niskih temperatura koje mogu dovesti do smrzavanja sloja zemlje na dubinu od 2-3 cm (duboko posađen korijen ima vrlo jaku izbojnu moć). Zahtjevi prema vrsti, tipu tla, nisu veliki. Slobodno možemo reći da ne postoji tlo koje joj ne odgovara.

Dodavanje željeza pomaže

U ljetnom razdoblju (vrijeme rasta i cvata) treba obilno zalijevati bez obzira na to uzgajamo li je u staklenki ili u zemlji, dok u vrijeme mirovanja zimi vrlo malo ili nikako. Prihranjuje se umjetnim gnojivima koja u sebi sadrže veći postotak kalija i fosfora koji će pospješiti cvatnju. Tijekom vegetacije preporučljivo je dodavati željezo (folijarno ili putem korijenja zalijevanjem) dva do tri puta u toku vegetacije, a ako je potrebno i više puta. Za uzgoj u kontinentalnom području je otpornija sorta Bougainvillea glabra „Alexandra“ ili „Sanderiana“. (N.K.)

Duljina cvatnje

ovisi o vrsti, starosti biljke, poziciji na kojoj se uzgaja, prihrani i vremenu

Orezivanje

Bougainville se orezuju tako da se ostavljaju glavne grane koje čine okvir biljke, a skraćuju se sve postrane na 3-4 pupa. U kasnu zimu može se obaviti rezidba u staro drvo, tj. višegodišnje izdanke. Ako želimo poticati dodatnu cvatnju, koja može potrajati i do kasne jeseni, tada ćemo nakon svake cvatnje (kada se pricvjetni listovi-brakteje osuše) nove izdanke prikratiti.

Presađivanje u kolovozu

Treba je presaditi kada je korijenova bala popunila posudu u kojoj raste do mjere da joj je postala pretijesna, a to možemo zaključiti po finim korjenčićima koji izlaze kroz otvor na dnu posude. Sredinom kolovoza dobro je biljku presaditi u veću posudu kako bi se korijenje tijekom zimskog mirovanja nadzemnog dijela bolje razvilo. Kod presađivanja, odnosno općenito kod uzgoja biljaka u posudama, potrebna je drenaža. Na dno lonca stavi se u tanjem sloju sitnije kamenčiće, profesionalni uzgajivači daju savjet kako je dobro staviti na dno tegle dva do pet cm stiropora, jer on ne upija vodu i dobar je izolator topline, posebice za staklenke koje stoje na hladnom podu, tj. betonu.

Prezimljavanje

Za prezimljavanje bougainville u posudi potrebno je osigurati ne previše osvijetljen prostor, gdje se temperatura kreće između 8°C i 12°C. U takvim uvjetima biljka će najčešće odbaciti cjelokupnu lisnu masu jer je i zalijevanje tijekom zimskih mjeseci rijetko, otprilike jedanput na mjesec. Dolaskom toplijih dana biljke iznosimo na otvoreni prostor i postupno počinjemo intenzivnije zalijevanje, ali ne češće od jedanput tjedno.

Lako razmnožavanje

Razmnožava se zelenim reznicama u proljeće, poludrvenastim reznicama ljeti i povaljenicama u proljeće ili ranu jesen. Zaštita nadzemnih dijelova od niskih temperatura preporuča se 7-8 godina nakon sadnje i to na način da ju zamotamo u lutrasil u nekoliko slojeva i stegnemo. Zagrnuti zemljom (donji dio) i s nečim se pokrije radi eliminacije vlage. Suha i topla zemlja garancija su preživljavanja i hladnije zime. Kod uzgoja u staklenci neke mjere njege iste su kao i kod uzgoja bougainville posađene u vrtu u zemlji (sunčani položaj, zaštićen od vjetra i posebice bure). Obilno zalijevanje tijekom ljeta kako bi se razvio gusti sklop listova i pricvjetnih listova (brakteja), jednom tjedno potrebna je dohrana tekućim gnojivom koje se dodaje kod zalijevanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike