Sport
U GRADSKI VRT STIGLA ZANIMLJIVA POZIVNICA

Pioniri bijelo-plavih pozvani
na turnir u Sjevernu Koreju!
Objavljeno 22. srpnja, 2015.
Osječani su odbili ponudu, jer su već obećali nastup u Makedoniji

Škola nogometa NK Osijek uživa veliki ugled i izvan granica Hrvatske, međutim, ponekad se čovjek ipak iznenadi koliko se daleko čuje dobar glas. Nerijetko stigne i do najčudnijih krajeva planeta, a za to smo potvrdu dobili i jučer. Naime, u NK Osijek stigao je poziv mlađim pionirima (2000. godište) za nastup na turniru u Sjevernoj Koreji. Sve to ne bi bilo uopće čudno da nije riječ o najzatvorenijoj državi na svijetu, a dodatna težina tog poziva jest spoznaja kako je samo Osijek od europskih klubova dobio taj poziv.

- Da, dobili smo službeni poziv od nogometnog saveza Sjeverne Koreje za nastup na turniru u Pyongyangu. Cijela je priča išla preko bivšeg igrača Dinama Dževada Turkovića, koji je igrao u tom podneblju. Nažalost, morali smo se zahvaliti na pozivu zbog dvaju razloga. Prvo tražio sam precizne detalje našeg putovanja jer tamo nije lako doći. Bilo bi vjerojatno i zabrinutosti roditelja, ali bio sam spreman preuzeti odgovornost da smo dobili precizne podatke. Inače, njihov bi savez pokrio sve troškove putovanja i boravka tamo. Drugi je razlog što nam se taj turnir u Sjevernoj Koreji poklapa s onim u Skopju, gdje smo već prije potvrdili sudjelovanje. Proslijedio sam taj poziv Akademiji Krpan & Babić jer oni isto imaju vrlo kvalitetno 2000. godište pa možda oni odu. No, ostavili smo otvorenom mogućnost nastupa na tom turniru sljedeće godine, kaže Miroslav Žitnjak, voditelj Škole nogometa NK Osijek.

Eto, kuda sve sport može proći. Nedvojbeno je kako bi za klince iz Škole nogometa to bio doživljaj koji bi pamtili zauvijek jer bi se upoznali s jednom posve drukčijom kulturom, a roditelji, pak, ne bi trebali imati posebnog razloga za brigu jer Sjeverna Koreja je jedna od najsigurnijih država svijeta. Inače, treba podsjetiti kako su prošle godine na Svjetskom kupu u gimnastici održanom u osječkoj dvorani Gradski vrt nastupili i sjevernokorejanski natjecatelji. Dakle, neka veza između Osijeka i te dalekoistočne zemlje ipak postoji. Iskreno, šteta je što je poziv došao prekasno jer bi odlazak tamo bio prava priča.

Inače taj turnir u Pyongyangu održat će se od 19. do 26. kolovoza, a na njemu će sudjelovati mlade momčadi iz Sjverene i Južne Koreje, Kine, Brazila i Uzbekistana. D.Keler

Najčitanije iz rubrike