Novosti
VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU ZA TZV. AFERU SIBINJ

Generalu Kruljcu i ostalima sudit će se ponovno pred novim sudskim vijećem
Objavljeno 17. srpnja, 2015.

Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Osijeku i vratio slučaj iz tzv. afere Sibinj na ponovno suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Kako doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku, presuda je ukinuta zbog prihvaćenih žalbi optuženih Ivice Batinića, bivšeg načelnika Općine Sibinj, člana općinskog poglavarstva Ivana Miškovića, umirovljenog generala Mladena Kruljca, poduzetnika Ivana Rimca, autoprijevoznika Željka Garića, te optuženih tvrtki V.A.M.-ing. d.o.o. i Vukojević gradnja d.o.o.

Djelomice su prihvaćene žalbe i Zdravka Sočkovića. Vrhovni sud je Sočkoviću, bivšem šefu brodskoposavskog HDZ-a i Županijske skupštine, potvrdio prvostupanjsku presudu zbog nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari na tri mjeseca zatvora, odnosno neće u zatvor ako u trajanju od jedne godine ne počini novo kazneno djelo. Za ostalo će se ponovno naći s ostalima pred sudom.

U prvom suđenju Ivica Batinić bio je osuđen na šest godina zatvora, no nije došao na izricanje presude te je tako izbjegao odvođenje u zatvor. I dalje je u bijegu. Umirovljeni general Kruljac bio je osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, dok je Ivica Mišković bio osuđen na pet godina i šest mjeseci. Nakon ukidanja presude Mišković je pušten na slobodu.

Ivan Rimac bio je osuđen na tri godine i deset mjeseci, autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine, a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca zatvora.

Batinić, Mišković, Rimac i Garić prema nepravomoćnoj presudi bili su dužni isplatiti Općini Sibinj 58,2 milijuna kuna, svaki jednaki dio, dok su Batinić, Mišković i Kruljac Republici Hrvatskoj trebali isplatiti 1,7 milijuna kuna. Garićeva tvrtka V.A.M.-ing u državni proračun trebala je uplatiti 120.000 kuna, Vuković-gradnja – 9000, a NK Slobodnica tisuću kuna.S.Lacić

KRULJAC VJEROVAO U OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU

Nakon izricanja nepravomoćne presude umirovljeni general Kruljac i dalje je tvrdio da je nevin.

- Vjerovao sam da ću biti oslobođen krivnje. I danas kažem da sam nevin i radove u Sibinju i Slavonskom Brodu provodio sam sukladno odluci i propisima koji su bili na snazi. General Josip Lucić rekao je da se usmene zapovijedi daju samo u ratu, što je apsolutna laž. Ne znam zašto je lažno svjedočio - kazao je tada Kruljac dodavši kako je od generala Lucića dobivao tisuće usmenih zapovijedi. Rekao je i da je general Lucić uzeo 2010. godine 48 milijuna sa stavke održavanja borbene tehnike. “Narušio mi je borbenu gotovost operativnih postrojbi za misije jer je dao novac Đuri Đakoviću, a sada je član uprave Specijalnih vozila”, dodao je tada Kruljac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike