Kultura
OSJEČKO LJETO KULTURE 2015.

Još jedan dokaz koliko su važni i uspješni projekti s inozemnim umjetnicima
Objavljeno 13. srpnja, 2015.
UAOS je pokazao samo dio svoje raznovrsne palete mladih talentiranih umjetnika

Na predzadnjem smo danu Osječkog ljeta kulture imali prigodu poslušati operu buffo “Cosi fan tutte” W. A. Mozarta. Ova je opera spojila dvije institucije i dva grada: Umjetničku akademiju u Osijeku te Fakultet za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha.

Za ovu je prigodu svestrana Umjetnička akademija u Osijeku predstavila svoje studente s glazbenog odsjeka – pjevanje i zbor. Fakultet za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha predstavio je svoj mladi studentski orkestar. Obje su strane u ovom projektu pokazale kakve mlade i vrijedne talente kriju u svojim gradovima. Pod budnim mentorskim okom prof. Berislava Jerkovića, koji je i sam sudjelovao u operi tumačeći ulogu Don Alfonsa, pjevači su se s UAOS-a predstavili u najboljem mogućem svjetlu, prenijevši humor i lakoću života tipičnu za Mozartove opere. Ulogu vojnika igrali su tenor Filip Hozjak (Ferrando) te bariton Boris Šili (Guglielmo), koji su sigurnom i uvjerljivom interpretacijom vjerno pratili humorističnu radnju ove opere. Uloge lakomislenih sestara igrale su izvrsna Gabrijela Škrabal (Fiordiligi) te Mirna Vidović (Dorabella). Značajan je bio i humorom isprepleteni nastup sopranistice Anje Pape koja je tumačila ulogu nestašne sluškinje Despine. U operi su se posebno istaknuli odlično izrađeni skupni ulomci kao što je bio kvintet Sento, o Dio, che questo piede è restio na kraju prve scene.

Istaknuo se i zbor Umjetničke akademije, koji je vrlo točno pratio dramski razvoj, scenski i pjevački. Orkestar studenata iz Pečuha, pod ravnanjem maestra Balasza Kocsara, odlično se snašao u suradnji s osječkim pjevačima.

Kako bi se ova osječka priča zaokružila, za režiju se pobrinuo još jedan profesor s UAOS-a, Robert Raponja. U cjelokupnom dojmu opere najviše se isticao element humora isprepleten s ljubavnim jadom i na koncu trijumfom ljubavi. S obzirom na visoku umjetničku razinu koju su nam ponudili mladi osječki i pečuški glazbenici, protok ove opere tekao je vrlo glatko u opuštenoj i humorističnoj atmosferi.

Nakon ovakvog projekta, koji je inicirala Umjetnička akademija, još jednom dolazi do izražaja zašto grad Osijek zaslužuje postati Europskom prijestolnicom kulture 2020., za što je grad kandidat. Još se jednom pokazalo koliko su važni i uspješni projekti s inozemnim umjetnicima jer stvaraju čvrstu vezu između gradova i ljudi.

S obzirom na dupkom popunjeno dvorište Rektorata, sa sigurnošću se može reći kako je ovaj projekt i više nego uspio te da slične projekte treba sve više poticati kako se ne bi provodili samo jednom godišnje jer je osječka publika pokazala da ih je i više nego željna.

Umjetnička je akademija u Osijeku pokazala samo dio svoje raznovrsne palete mladih talentiranih umjetnika, kojima treba dati još više mjesta u umjetničkom životu grada Osijeka.

Piše: Matko BREKALO

Studentska premijera svakako je dobar pečat osječkoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

KAZALIŠTE POD VEDRIM NEBOM

Nakon što je program “Os čitanje: glumci vs pisci - osječki glumci čitaju osječke književnike” održan na kompi, kao nekada prije više od 30 godina, u petak, 10. srpnja, mnoštvo je Osječana moglo čuti i upoznati Dragu Hedla kao književnika. U programu su književne večeri, uz domaćina Dragu Hedla, sudjelovali i Predrag Lucić, Nenad Rizvanović, Jagna Pogačnik, Teofil Pančić, Dario Topić, Anita Schmidt, dok je večer moderirao Davor Špišić.

Rita je inteligentna, pametna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju književnosti... Ukratko je to o predstavi zagrebačkog Kazalište Planet Art “Ritina škola”, koju na Ljetnoj pozornici Kulturnog centra Eurodoma nije propustilo pogledati mnoštvo Slavonaca. Komedija u kojoj igraju Nataša Janjić (Rita) i Marko Torjanac (Pravdan), a koji je ujedno odgovoran i za prijevod teksta, prilagodbu, scenografiju i režiju. Kao treći je događaj te večeri planirana projekcija dokumentarnog filma “Čaruga - ogledalo vremena”, no događaj je pomaknut za nedjelju, u Galeriju Waldinger. Dokumentarac je to Državnog arhiva u Osijeku, temeljen na arhivskom gradivu, sudskom spisu.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

Najčitanije iz rubrike