Regija
SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA ŽGK SLAVONSKI BROD

Investicije rastu, ali ne u preradi
Objavljeno 10. srpnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - “Poslovanje tvrtki Brodsko-posavske županije u prošloj je godini bilo vrlo teško, no u ovoj godini postoje znakovi oporavka i nadam se da će se trend u industrijskoj proizvodnji, u izvozu, zadržati, a možda i ubrzati. Izlazak na europsko tržište naime daje nadu, uspostavljeni su intenzivni kontakti i novi partneri, a rezultati se već vide”, izjavio je Drago Čugura, predsjednik Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Slavonski Brod na jučerašnjoj, 8. sjednici.

Pokazatelji govore da je BDP u Brodsko-posavskoj županiji tek 56,8 posto u ukupnom BDP-u na razini Hrvatske. “Neki pokazatelji upozoravaju na oživljavanje gospodarstva - prije svega povećanjem broja novih subjekata zbog olakšanog osnivanja društava s ograničenom odgovornošću, kojih je danas više od 200 - no generalno je još uvijek teško i nastavlja se negativni trend”, smatra direktor Županijske komore Slavonski Brod, Krešimir Rudec. To potvrđuju i podaci stope nezaposlenosti koja je na kraju 2014. godine iznosila visokih 29 posto, a zaposleno je bilo nešto više od 33 tisuće ljudi, od čega 13 i pol tisuća u tvrtkama. Prema nekim pokazateljima, rastu investicije, no ne u prerađivačkoj industriji. Ponajprije je riječ o novoosnovanim tvrtkama i određenim komunalnim društvima, dodaje Rudec. Osim nove tvornice Atlatnic grupe u Novoj Gradiški te još nekoliko investicija u komunalnim društvima i Slavoniji Drvnoj industriji, investicija u prerađivačkoj industriji u 2014. godini nije bilo.

Rudec kaže kako zabrinjava i pad ukupnih prihoda u odnosu na ionako kriznu 2013. godinu. Dolazi do znatnijeg pada dobiti i ukupnog negativnog rezultata poslovanja, a cijelo je gospodarstvo u minusu za približno 50 milijuna kuna. Sve svjedoči o nastavku kriznog razdoblja započetog 2008. godine. Premda su neke djelatnosti bolje podnijele teret krize, kao prerađivačka industrija, pomak nije dovoljan da kompenzira strašan pad građevinarstva koji je ispod 50 posto. Zbog toga se, uvjeren je Rudec, još uvijek ne može govoriti o izlasku iz krize, ali ne treba ni gubiti optimizam. Polako sazrijeva spoznaja da je hrvatsko tržište malo i financijski slabo potentno pa su tvrtke shvatile da posao treba tražiti izvan granica Hrvatske. Marija Radošević

Centar za mirenje

Na sjednici GSV-a, predstavljen je i rad Centra za mirenje HGK, koji od 2002. godine radi na mirnom rješavanju sporova između stranaka u sporu. Stranke se mogu dobrovoljno javiti za mirenje u sporovima u Županijskoj komori u svakoj županiji. Predstavljeno je i stalno arbitražno sudište pri HGK-u. Stranke (uglavnom trgovačka društva) mogu zatražiti arbitražu za komercijalne sporove, za što postupak u HGK-u traje puno kraće nego na sudu – od godinu do godinu i pol, a odluka se donosi na samo jednom stupnju te nema daljnjih revizija i žalbenih postupaka.

Najčitanije iz rubrike