Osijek
BOGATIJA ZA VRIJEDNU OPREMU ZA DOJENJE

Klinika za pedijatriju dobila opremu za “klokansku skrb”
Objavljeno 7. srpnja, 2015.

Nije dovoljno poticati dojenje, već treba ulagati i u određenu opremu. Znaju to u UNICEF-u, koji je jučer (ponedjeljak) Klinici za pedijatriju osječkog KBC-a donirao prvi od dva dijela opreme za jedinicu intenzivnog i neonatalnog liječenja, a u okviru Programa za zaštitu i promicanje dojenja Ministarstva zdravlja.

- Riječ je o opremi za tzv. 'klokansku skrb', odnosno kontakt kože na kožu između bolesnog novorođenčeta i majke, odnosno oca. Donirali smo topiće, kapice, čarapice, deke, i to je prvi dio opreme, dok drugi sadržava pokrivala za inkubatore, gnijezda za nedonoščad, ali i udobne naslonjače. Inače, istovjetna je oprema donirana i u još 11 jedinica - ispričala je Anita Pavičić Bošnjak iz Kliničke bolnice “Sveti Duh” i koordinatorica za program u jedinicama intenzivne njege u Hrvatskoj.

Zadovoljstvo zbog dobivene opreme koja će smanjiti broj hranjene djece sondom u jedinicama intenzivne skrbi nije krila Vesna Milas, pročelnica Odjela za novorođenačku intenzivnu skrb u jedinicama intenzivnog liječenja. Kaže kako je do sada ovaj odjel bilježio između 40 i 50 posto djece koja nakon liječenja iz bolnice izlaze dojeći se. Već dugi niz godina, kaže Milas, svjesni su nužnosti dojenja kako za majku, tako i za dijete, a nakon što su osim opreme dobili i edukaciju dojenja na moderniji način, cijeli će se proces odvijati na višoj razini.

- Djeca već godinama ne idu kući dok nismo svladali dojenje, no ovo je hvalevrijedna donacija koja će nam pomoći da se sve odvija na moderniji način - rekla je dr. Milas. Inače, ukupna vrijednost donacije u svih 12 jedinica iznosi oko 500.000 kuna. M. Mihelić

Teorijski dio u Zagrebu, praktični u regijama Hrvatske

Prof. dr. Josip Grgurić, koordinator UNICEF-ova programa "Rodilišta - prijatelji djece" pojasnio je kako je u travnju u zagrebačkim jedinicama intenzivne neonatologije održan 20-satni tečaj za dojenje.

- Dogovoreno je da praktični dio obavimo u regijama pa tako nakon tečaja ondje želimo isto provesti u Osijeku, ali i u Slavonskom Brodu. Inače, nakon tečaja u Zagrebu umnoženi su kriteriji u smislu rada na dojenju u jedinicama intenzivnog liječenja - rekao je dr. Grgurić.

Najčitanije iz rubrike