Regija
PROUČILI TRŽIŠTE I PRILAGODILI MU SE

S proizvodnje plastičnih masa
prešao na strojnu obradu metala
Objavljeno 5. srpnja, 2015.
Kako bi sačuvao tvrtku i radna mjesta, u opremu će uložiti više od 5 milijuna kuna

DONJI MIHOLJAC – U moru otužnih, deprimirajućih priča iz hrvatskog gospodarstva o svakodnevnom propadanju tvrtki i nenadoknadivim gubitcima radnih mjesta, posve drugačije, istinski optimistično zvuči priča poduzetnika Predraga Bande, vlasnika tvrtke Europlast iz Donjeg Miholjca. On, naime, na sve slabiju potražnju svojih proizvoda od plastičnih masa i poliestera nije odlučio odgovoriti zatvaranjem tvrtke i otpuštanjem radnika nego njezinom transformacijom u tvrtku za strojnu obradu metala.

Europlast, koji posluje u prostorima Poduzetničkog inkubatora Osvit u Donjem Miholjcu, gdje je otkupio proizvodne hale, osnovan je 1998. godine, no od 2003. posluje u Donjem Miholjcu. U svojoj branši ta je tvrtka bila nadaleko poznata po kvaliteti proizvoda od plastičnih masa i polimera, a posebno po proizvodnji skupih i luksuznih prikolica za konje, koje su radili jedini u Hrvatskoj i otpočetka za stranog naručitelja. Budući da su u toj vrsti proizvodnje bili i među vrlo rijetkima u Europi, njihove prikolice za konje nalaze se diljem Starog kontinenta, ali i u ostatku svijeta. Koliko su kvalitetom udovoljavali zahtjevima tržišta najbolje svjedoči činjenica da je velik broj njihovih prikolica bio naručivan i za kupce u Dubaiju.

- Bili smo zadovoljni dugogodišnjom suradnjom, no shvatili smo da nam je poslovanje samo s jednim kupcem prevelik rizik. Odlučili smo okrenuti ploču i preorijentirati se na drugačiju vrstu proizvodnje kako bismo sačuvali tvrtku i radna mjesta naših 40-ak zaposlenika - kaže nam vlasnik Europlasta Predrag Banda, kojemu u poslu sve više pomaže i sin Bojan.

Sustavnim praćenjem tržišta, posebice onog EU-a, Predrag je vrlo brzo shvatio da je budućnost u obradi metala, posebice za njemačko tržište, koje se brzo i snažno oporavlja od krize i recesije. Stoga nije trebalo dugo da se ovaj poduzetnik, koji je cijeli radni vijek radio za zahtjevno izvozno tržište, okrene novim tehnologijama i pokrene transformaciju tvrtke, koja je upravo u tijeku.

- Ova nam je godina iznimno bitna jer smo odlučili poslovanje podići na višu razinu i uložiti nova sredstva u novu vrstu proizvodnje. Konkretno, u nabavu novih, uglavnom CNC strojeva za obradu metala kojih je malo na domaćem tržištu. Nakon studiozne pripreme odlučili smo uložiti između 5 i 6 milijuna kuna, što će u prvom redu ovisiti o tome hoćemo li dobiti poticaje na koje računamo. Ako ih ne dobijemo, proces ulaganja neće se zaustaviti, nego ćemo za početak uložiti tri milijuna kuna vlastitih sredstava za potrebe uslužno-kooperantne proizvodnje, u kojoj vidim puno potencijala i prilika za poslovanje - priča taj uspješni donjomiholjački poduzetnik, koji s novim ulaganjima planira povećanje prihoda za 20-ak posto, ali i nova zapošljavanja. U neprestanoj je potrazi za kvalitetnom radnom snagom uz pomoć koje će moći ispuniti kriterije i zahtjeve kupaca zapadnoeuropskog tržišta, koji u prvom redu traže kvalitetu, poštovanje rokova, a tek im je na trećem mjestu cijena proizvoda i rada, kojima se hrvatske tvrtke itekako uklapaju u ovu priču.

Lidija ANIČIĆ

Velik broj Europlastovih prikolica za konje bio je naručivan za kupce u Dubaiju

Ulaganjima će

povećati prihod za 20-ak posto i zaposliti još ljudi

Teško je naći mlade i kvalitetne radnike - oni odlaze u inozemstvo

- Moram priznati da me oko pronalaženja kvalitetnih radnika metalske struke nemalo zabrinjava priča oko sve većeg iseljavanja mlade populacije iz Slavonije i Baranje i Hrvatske. U jednom sam se trenutku ozbiljno zapitao trebam li uopće ulagati u proizvodnju kada je kod nas tako velik odljev mlade i kvalitetne radne snage. Žalosno je zapravo što se ove godine prvi put istinski osjećaju prednosti ulaska u EU, otvara nam se puno prostora za rad i poslovanje, ali mi ga u Hrvatskoj ne znamo i nismo spremni iskoristiti, i to me ljuti. Jer ova bi godina doista mogla biti izvanredna, godina iskoraka koji svi toliko priželjkujemo, ali zbog nespremnosti poduzetnika i manjka obrazovane radne snage sve je izglednije da ćemo propustiti i ovu priliku - mišljenja je Banda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike