Osijek
OKUSI PANONIJE - ZAVRŠNI DIO EU PROJEKTA U ORGANIZACIJI GAUDEAMUSA

Bogati Panonski ručak - od slavonske rakije do mađarskog iš fiš-paprikaša
Objavljeno 4. srpnja, 2015.
Cilj je povezivanje vinara, restorana i OPG-ova ovih prostora

Zamamni miris iš-fiš paprikaša u kombinaciji s bogatim Panonskim ručkom obilježio je subotnje prijepodne na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi. Riječ je o trećem, završnom dijelu projekta "Okusi Panonije" koji je najprije prezentiran u Tikvešu, a potom i u Zmajevcu. Završnom dijelu pridružili su se mađarski partneri koji su u sklopu ovog IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska kojem je cilj promocija malih ugostitelja i vinara te prezentacije vinske i gastro kulture, zajedno sa Prvom privatnom gimnazijom u Osijeku "Gaudeamus" u subotu priredili pravi panonski slijed hrane. Panonski ručak je "ispričao" priču o osvajačima ovih prostora.
- Povezujemo vinare, restorane i OPG-ove u cilju njihove veće turističke vidljivosti, ali i više dodane vrijednosti ponude ugostiteljskih proizvoda. Ovi nizovi jela veliki su miks svih kultura koji su boravili na ovim područjima i od svega smo odabrali najbolje. Ovo je najreprezentativniji europski niz, jer doista obuhvaća sve osvajače koji su boravili na ovim područjima. Zadovoljstvo nam je što su korisnici, a posebice mali OPG-ovi, već sa svojim proizvodima potrošili godišnje zalihe, a na popisu svojih potencijalnih korisnika već imaju minimalno 400 do 500 novih ljudi koji su im se javili i prije kraja projekta, rekao je Saša Šakić, razvojni menadžer Gaudeamusa.
Znakovito, ali hrvatski slijed hrane zaključen je s kolačem – mađaricom, no krenimo redom. Najprije uz čašicu rakije, posjetitelji su mogli kušati kruh s mašću i paprikom, a potom i kuhano meso u umaku od rajčice. Potom je uslijedila bečka šnicla, (turska) sarma te gužvara i već spomenuta mađarica. Slani tvrdi sir s pršutom, divljač u kupusu s gljivama, iš-fiš paprikaš... samo su neke od delicija, a sve to moglo se zaliti s vrhunskim mađarskim i hrvatskim vinima probranih vinara. Zadovoljstvo nije krio ni Dušan Drenovac, vlasnik istoimenog OPG-a koji nije krio zadovoljstvo što je uspostavio dosta kontakata za proizvode koje je započeo proizvoditi iz hobija. Upravo je to dokaz da je cilj ovog jedinstvenog projekta, postignut.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,5 milijuna kuna, od čega je Europska unija financirala 85 posto vrijednosti projekta. Rezultirao je uspostavom prekogranične, stotinu kilometara duge gastronomske rute, a koja je obuhvatila oko 200 zanimljivih odredišta od Pečuha do Osijeka. Uključila je male poduzetnike koji na toj ruti nude svoje usluge, hranu i smještaj. Projekt "Okusi Panonije" započeo je 1. kolovoza 2014. godine. Marija MIHELIĆ

 

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike