Novosti
ŽETVA I NA POLJIMA POŽEŠTINE

Grbić: Domaća sorta pšenice je kvalitetnija od iznozemne
Objavljeno 4. srpnja, 2015.

Vezani članci

ŽETVA U SLAVONIJI I BARANJI

Prinosi dobri, zabrinjava slabija kvaliteta pšenice

Početkom tjedna kombajni su počeli ulaziti i u polja u Požeštini te kositi prve table pod pšenicom. Na poljima poljoprivredne tvrtke Grbić d.o.o. u petak su krenuli i sa žetvom sjemenske pšenice, a prve prikolice prema vlastitom silosu pokazale su dobar prinos, veći od 7 tona po hektaru. Riječ je o domaćim sortama koje su na 60 hektara uzgajali kao sjemensku vrstu za novu sjetvu, koju će sijati na svojim površinama i površinama kooperanata. Ove godine u kooperaciji su imali oko 1000 hektara pšenice za koju su kooperantima osigurali sjeme, gnojivo i zaštitna sredstva te otkup u vlastite silose.

- Sijali su sorte domaćih sjemenara koje inače imaju dobra svojstva za pekarsku industriju. Osim što smo ovaj put ugodno iznenađeni dobrim prinosom, pšenica je izuzetne kvalitete, s 13 % proteina i 25,9 % glutena. Mi smo relativno mali silos i želimo se istaknuti po što ujednačenijoj kvaliteti – kaže Nives Lovrić, koja dodaje da će i otkupljivati samo najkvalitetniju pšenicu. Oni koji su sijali “s tavana” i čija pšenica ne bude zadovoljavala kvalitetu, dobit će mogućnost da pšenicu prodaju za stočnu hranu.

Da bi dobili što bolje podatke, posijali su i jednu stranu sortu pšenice.

– Opredijelili smo se za domaći sortiment, ali smo ga uspoređivali s jednom uvoznom sortom koja je u Europi deklarirana kao visoko kvalitetna sorta. Inozemne su sorte mnogo više, pa su sklone polijeganju i teže su za proizvodnju. Nadam se da ćemo ostati pri domaćem sortimentu jer i ovogodišnji primjer i iskustva iz proteklih godina pokazuju da te inozemne pšenice nisu davale konstantnu i ujednačenu kvalitetu – kaže vlasnik tvrtke Ivan Grbić.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike