Kultura
26. BRODSKO GLAZBENO LJETO - KONCERT U CRKVI PUBLIKU OSTAVIO BEZ DAHA

Krešimir Špicer u svoj rodni grad uvijek dovodi vrhunske glazbenike
Objavljeno 30. lipnja, 2015.
U akustičnoj baroknoj crkvi Presvetog Trojsta glazba posebno anđeoski zvuči

Brodski ljubitelji dobre glazbe povlašteni su jer već godinama nezaobilazno ime u europskom glazbeno-umjetničkom krugu, današnji Parižanin, ali prije svega Brođanin, tenor Krešimir Špicer ne propušta priliku posjetiti rodni grad, dovesti također vrhunske glazbenike i sugrađanima priuštiti glazbeni događaj za pamćenje.

Takav je bio i program u crkvi Presv. Trojstva u sklopu ovogodišnjeg Brodskog glazbenog ljeta, kada su uz Špicera publiku bez daha ostavili i virtuozni lutnjist Edin Karamazov, te sastav Antiphonus, violinisti Silvio Richter i Helga Korbar, Vlatka Peljhan na violini i violi, violončelist Pavle Zajčev te soprani Monika Cerovčec i Ana Lice, alt Martine Borse, tenor Ivan Bingula i voditelj sastava Tomislav Fačini na čembalu. Do suradnje je došlo na inicijativu Krešimira Špicera.

- Već nekoliko godina surađujemo i svidjelo nam se raditi skupa. Našli smo vremena za kratku turneju s programom Monteverdija i Cavallija - kaže Špicer.

- Umor je nestao jer nas Krešo svojim pjevanjem, energijom, promišljanjem, sentimentom i iskrenom ljepotom sve podigne iz bilo kakvog raspoloženja i prenese na drugu razinu gdje bi glazba uvijek trebala nositi čovjeka - ističe Fačini i sam prezadovoljan energijom koju su prenijeli na oduševljenu publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila akustičnu baroknu crkvu u kojoj glazba posebno anđeoski zvuči.

Za Krešimira Špicera, pak, uvijek je poseban izazov nastupati u Brodu, pa i nakon Londona, New Yorka, Toronta, Beča, Ženeve, Pariza, Bordeauxa, Lillea, Dresdena, Berlina, Moskve, Frankfurta, Züricha, Los Angelesa, milanske La Scale...

- Kod kuće je druga emocija. Nije lako izaći pred brodsku publiku jer je moja, tamo su poznata lica rodbine, prijatelja, bivših profesora. S druge strane, lijepo je jer me prekrasno dočekate - kaže Špicer.

I na licima se ostalih glazbenika za vrijeme koncerta moglo vidjeti uživanje.

- Ako sam sebe ne 'diraš', nećeš ni publiku - zaključuje Karamazov. Glazba je naoko jednostavna, ali zahtjevna. Vježbati im nije bilo lako jer žive na različitim adresama. No kroz nekoliko zajedničkih proba glazba je oživjela. Prvi puta su se ovim programom predstavili pred beogradskom publikom, a isti će koncert biti održan i u Zagrebu. Brodska je publika nakon sat i pol koncertiranja ovacijama izmamila i tri dodatka.

Za Krešimira Špicera jesenska je sezona već popunjena. Projekti čekaju u Parizu pa New Yorku, u Oslu, Torontu... a u pauzama će, kaže, kod bake u Slavonski Brod.

Ansambl Antiphonus čine glazbenici različitih profila koji njeguju skladbe s početaka europske glazbe, ali i suvremene opuse domaćih i inozemnih skladatelja. Od osnutka 2008. ansambl je nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima, a imao je i niz samostalnih koncerata.

Programi BGLJ-a nastavljaju se već u petak, 3. srpnja, od 21 sat, koncertom Jazz orkestra HRT-a, na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane.

Tekst i foto: Marija RADOŠEVIĆ
KARIZMATIČNI LUTNJIST

Edin Karamazov jedan je od najkarizmatičnijih svirača gitare i lutnje na svijetu. Studirao je na glazbenoj akademiji Schola Cantorum Basiliensis u Baselu, specijaliziranoj za ranu glazbu. U suradnji sa Stingom snimio je album klasične glazbe “Songs from the Labyrinth” 2006., koji je postigao veliki uspjeh na glazbenim ljestvicama.

Možda ste propustili...

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike