Regija
KNJIGA/PRIRUČNIK NENADA BARINIĆA ZA SVE LJUBITELJE I CRTAČE STRIPA

“Škola stripa kroz radionice” – 30 godina iskustva na 360 stranica
Objavljeno 26. lipnja, 2015.
Barinić korak po korak, riječju i ilustracijom, objašnjava nastanak stripa

VUKOVAR – “Škola stripa kroz radionice” naziv je knjige i/ili priručnika, moglo bi se bez pretjerivanja reći i da je riječ zapravo o udžbeniku, što će uskoro izići iz tiska, nakon što je oko 360 stranica, bogato ilustriranih, marljivo složio autor Nenad Barinić.

Poznati domaći strip-crtač, Vinkovčanin s vukovarskom adresom, reći će već na početku priče da je zadovoljan što je “sjeo, napisao i nacrtao” takvo djelo. Knjiga će, naime, onima koji su još početnici u svijetu devete umjetnosti pomoći da preskoče poteškoće koje je u mladosti Barinić morao sam svladavati. Jer bilo je to, reći će, doba kada nije bilo interneta ni strip-radionica u školama i kada je, s ljubavlju, ali i upornim radom, učio na vlastitim pogreškama. “Još 2008. godine odlučio sam na blogu pisati o nečemu što sam nazvao 'škola stripa', s namjerom da ono znanja što sam stjecao kroz 30 i više godina rada na tom polju umjetnosti pružim onima koji žele nešto naučiti o stripu”, u uvodu je zapisao Barinić, koji proteklih godina diljem Hrvatske, od Zaboka do Gunje, vodi strip-radionice za djecu i mlade kao član osječke Udruge ljubitelja stripa StripOs.

– Radujem se unaprijed tome da bar jedan posto mladih čitatelja moje knjige nacrta svoj prvi strip – kazuje autor.

Nekoliko onih koji su imali priliku, i prije izlaska iz tiska, pročitati napisano još u različitim etapama rada, imali su redom pozitivne kritike, a jedna je od njih i da je Barinić napravio “bibliju crtanja stripa”.

I uistinu, iz njegove se knjige doslovce može naučiti kako nacrtati strip - od ideje do realizacije.

– Onaj tko ne zna crtati, neće to naučiti čitajući knjigu, tu mu je potreban vlastiti rad i talent, ali će kada je pročita, moći sjesti i početi crtati strip sa svim (pred)znanjima koja su mu potrebna i malim tajnama strip-crtača – objasnit će Nenad Barinić.

– Kada sam počeo crtati svoje prve stripove, negdje oko 1980. godine, trebalo mi je vremena dok sam saznao da se, primjerice, strip crta na većem formatu od formata u kojem se tiska ili da se crta na hamer papiru, i to sa samo jedne strane papira, ili kako izbjeći da se tuš podlijeva na papiru – govori Barinić o knjizi, čije je stvaranje i izlazak pred publiku, koje je danas sve više, poduprlo i Ministarstvo kulture. Naglasio je i da je ta “ukoričena radionica stripa” konceptualno zamišljena kao projekt u kombinaciji poticanja ljubavi prema umjetnosti i stripu i, s druge strane, obuka svih dobnih skupina o postupku kojim nastaje jedan strip u fazama od osnovne ideje do tiskanog izdanja i distribucije. No, istaknuo je i još nešto zanimljivo:

- Umjetnost je idealna za opuštanje i jedan od ciljeva okupiranja mladih ljubavlju prema stripu jest i borba protiv agresije, svih vrsta ovisnosti. Kroz dosadašnje se radionice pokazalo da roditelji s povjerenjem ostavljaju svoju djecu na više sati, dok predavači drže njihovu pažnju zanimljivim predavanjima u kojima im pokazuju crtanje stripa u praksi i tako im otkrivaju jedan novi svijet.

Pokazalo se, međutim, i da 2 – 6 sati radionice polaznicima može pružiti samo dio osnovnog znanja o radu na stripu i da je nemoguće kroz takvu strip-radionicu, zbog kratkoće vremena, postići ozbiljniji rezultat. Upravo u tom dijelu, jer iza jednog stripa stoje sati i sati rada, pomoći će knjiga “Škola stripa kroz radionice” sa svim detaljnim objašnjenjima, riječju i crtežom, kroz koje progovaraju desetljeća osobnog iskustva autora iza kojeg su nebrojeni crteži i stripovi objavljivani i na domaćem i stranom tržištu, s brojnim poklonicima radova s potpisom Nenada Barinića.

Sanja BUTIGAN
“Steven The Deathbiker”

Kompletna knjiga temeljena je na osobnom Barinićevu iskustvu, a jednako tako ilustrirana je njegovim crtežima, od onih početničkih pokušaja (iako je, nažalost, velik dio kroz godine izgubio) do doslovnog crtanja stripa u knjizi, stripa “Steven The Deathbiker” na sedam tabli. “Listajući knjigu, dobro će se vidjeti koliko je rada potrebno da bi nastao jedan strip”, kazat će Barinić. Knjiga, koja će biti otiskana crno-bijelo, donosi savjete korak po korak, otkriva tajne crtača stripa i u isto vrijeme podučava kroz tekst pisan stilom koji drži pozornost čitatelja. U planu je i skraćeni priručnik, na 60-ak stranica, za djecu, prilagođen njihovoj dobi.

U planu je i skraćeni priručnik, na 60-ak stranica, za djecu

Najčitanije iz rubrike