Zdravlje
ISTRAŽIVANJA

Lijeni skloniji depresiji
Objavljeno 15. lipnja, 2015.

Znanstvenici su ustanovili da su lijene osobe sklonije depresiji i drugim psihičkim oboljenjima. Pasivan način života i lijenost vremenom iscrpljuju organizam.

Paralelna istraživanja rađena kod odraslih i djece pokazala su poražavajuće rezultate kod onih koji vole ljenčariti. Ustanovljeno je da u prosjeku samo 35 posto muškaraca i 24 posto žena redovno upražnjava fizičke aktivnosti, bilo da se radi o vježbama, šetnjama ili kućnim poslovima.

Od 3500 učenika samo polovina hoda do obližnje škole, a minimalan broj sudjeluje u sortskim natjecanjima. Osim što sjede, vrijeme provode nekvalitetno, u prosjeku više od četiri sata pred televizorom i kompjutorom, igrajući razne igrice.

Tako pasivan način života uz nepravilnu ishranu, glavni su uzročnici debljine kod dece, a lijenost vremenom iscrpljuje organizam u psihičkom smislu i dovodi do niza ozbiljnih bolesti i poremećaja. Kada lijena djeca odrastu, nastave tako živjeti i kasnije, zbog čega često imaju probleme na poslovnom i emotivnom planu. Dokoličari češće imaju Alzheimerovu bolest. (J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike