Zdravlje
LJEKOVITO BILJE - ALCHEMILLA VULGARIS L.

Gospin plašt je univerzalni lijek
Objavljeno 1. lipnja, 2015.
Novija znanstvena istraživanja govore da gospin plašt djeluje protiv raznih bolesti kojima su uzročnici virusi

Gospin plašt pripada obitelji ružovki (Familiae rosaceae), a ljekarnički mu je naziv Herba alchemillae. Ova je biljka prirodni antiseptik, adstrigent, antidijaroik, antibakterik, antiviral, antiinflamatorik, antikonvulsant, antidijabetik, dijetetik, diuretik, detoksikant, emenogog, hemolitik, hemostatik, kozmetik i stiptik.

Druga imena za gospin plašt su božja plahtica, rosnik, vrkuta, virak. U prošlosti je interes za gospin plašt bio velik pa su alkemičari (prema nazivu biljke - Alchemilla) htjeli iz vode - rosne kapljice, koje je biljka ispuštala, napraviti zlato, a djevojke su je nosile kao talisman da bi sačuvale djevičanstvo, ljepotu i mladost. U germanskoj mitologiji biljka je posvećena Friggi, božici prirode i plodnosti. Arapske žene vjeruju da im čarobna moć gospinog plašta daje ljepotu i mladost.

Gospin plašt je biljka za rane, ženske bolesti te za sve vrste krvarenja. U biljnoj medicini vrlo popularna je kod žena u Europi, Americi i Azija, kako zbog vjerovanja u njenu čarobnu moć, tako i zbog ljekovitog djelovanja kod navedenih tegoba.

Ova je biljka stari lijek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, slab apetit, polipi u crijevima, krvarenje čira, krvarenje hemoroida, ulcerozni kolitis, katar crijeva i želuca, paraziti i nametnici...). Za vanjsku upotrebu koristi se kod bolesti kože i raznih čireva, gnojnih rana, posjeklina, uboda insekata te za kožu lica, za pranje lica, protiv raznih nečistoća kože, a kao svježa biljka koristi se za pripremu obloga, ili osušena u obliku praška.

Koristi se u liječenju raznih upalnih stanja, za ispiranje usne šupljine i grla te za ispiranje očiju.

Novija znanstvena istraživanja govore da gospin plašt djeluje protiv raznih bolesti kojima su uzročnici virusi. Gospin plašt pomaže i kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, astme, lošeg apetita, itd. Prašak od gospinog plašta dobar je i ljekovit začin u svakodnevnoj prehrani te u raznim dijetama. U pripremi čajnih mješavina dobro se slaže sa stolisnikom i rusomačom.

Zapadna pučka biljna medicina rabi gospin plašt za liječenje rana i za zaustavljanje krvarenja. Uzima se u obliku čaja ili kapsula te kompresa (suha komprimirana biljka). Pomaže u regulaciji menstruacije, kod krvarenja, vaginalnih iritacija, koagulacije krvi te stimulira apetit.

Ivan LESINGER

LJEKOVITO DJELOVANJE

Budući da gospin plašt sadrži tanin (steže tkivo), koristi se:

- kod svih vrsta krvarenja (rane, ranice, posjekotine, krvarenje iz nosa, krvarenja uzrokovanih vaginalnim iritacijama, ranice na maternici)

- kod ženskih bolesti (menstrualni izljev, slaba maternica, ispadanje maternice, bolne menstruacije, jaki sekret iscjedak, cista, bijelo pranje, klimakterijske tegobe, pubertetske tegobe djevojčica, štiti od pobačaja i olakšava porod)

- za liječenje tegoba bubrega i mjehura

- za jačanje cijelog organizma (mišićna slabost, slabost nogu i ruku, mišićna slabost djece), naročito kod anemičnih i malokrvnih osoba

- uz pomoć čaja od gospinog plašta uravnotežuje se višak tjelesne težine.

ČAJ

(Za spomenute bolesti)

1 jušna žlica gospinog plašta, 2 dl vode.

Priprema: preliti vrućom vodom bilje, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.

Upotreba: piti jednu do dvije šalice čaja u malim gutljajima tijekom dana.

PRAŠAK

Suhu biljku usitniti s pomoću mlinca za kavu. Prašak pohraniti u hermetički zatvorenu posudu. Koristiti za posipanje rana i raznih ozljeda kože. Prašak je dobro miješati i s biovegetom iz kućne radinosti.

TINKTURA

(Za spomenute bolesti)

200 g gospinog plašta (cijela biljka), 1 l 60-postotnog alkohola.

Priprema: alkoholom preliti usitnjeno bilje te zatvoriti i držati na toplom mjestu mjesec dana. Povremeno promućkati.

Upotreba: kod unutarnjeg krvarenja 10-15 kapi, jedan do dva puta na dan, razrijediti u malo čaja ili soka. Za vanjsku upotrebu služi kao dezinficijens kod liječenja rana i raznih nečistoća kože.

UPUTA ZA VETERINARE

Svim životinjama koje su se parile dobro je davati gospin plašt u obliku čaja.

Kontraindikacije

Potrebno je poštivati propisanu dozu, jer veće količine mogu izazvati pojačanu reakciju donjeg dijela tijela. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, želucem i jetrom ne bi smjele uzimati gospin plašt.

KARAKTERISTIKE BILJKE

Opis: trajna biljka visine do 40 cm, s prizemnim listovima koji su krpasto razdijeljeni i na rubu nazubljeni, a s donje strane zvjezdasto naborani. Stabljika je uspravna ili pridignuta, a na njezinu vrhu razvijaju se sitni zelenožuti cvjetovi koji tvore metličasti nepravilni cvat.

Vrijeme cvatnje: svibanj - lipanj.

Miris i okus: cvjetovi su bez mirisa, trpkog i gorkog okusa.

Stanište: raste na livadama, pašnjacima, poljima, travnjacima, rubovima putova i šikara, te na šumskim sunčanim čistinama.

Branje i prerada: sabire se cijela biljka u cvatu. Suši se na toplom i prozračnom mjestu, u sjeni.

Ljekoviti sadržaj: eterično ulje, gorke tvari, tanin, fitosterol, saponin, vitamin C (130 mg).

Najčitanije iz rubrike