Regija
IZBORI U BARANJI

Prvi će put Beli Manastir
imati Vijeće romske manjine
Objavljeno 29. svibnja, 2015.
Tijekom posljednjeg popisa stanovništva Romima se deklariralo više od 300 osoba

BELI MANASTIR - U nedjelju će se u RH održati takozvani manjinski izbori. Biračima pripadnicima manjina s područja Belog Manastira bit će ponuđeno šest lista, po dvije za pripadnike mađarske, srpske i romske nacionalne manjine. Prvi put će Romi s područja jedinog baranjskog grada moći birati predstavnike za Vijeće romske nacionalne manjine. Do sada su, naime, imali samo svog predstavnika, a budući da ih se tijekom posljednjeg popisa stanovništva Romima deklariralo više od 300 (za formiranje vijeća treba ih biti više od 200), imaju pravo i na svoje vijeće. Između ostaloga, jedna od važnih ''karika'' glede deklariranja pripadnikom romske nacionalne manjine bila je i Udruga romskog prijateljstva Luna. Upravo stoga smo njezina predsjednika, Duška Kostića, zapitali što je presudilo pri izjašnjavanju.

- Od početka naš je cilj bio integrirati Rome u društveni život grada. Stoga smo sve adute polagali u njihovo obrazovanje i uvjeravanje ostalog stanovništva da se već jednom zaboravi na neke predrasude o Romima koje su bile ukorijenjene u društvu - priča Kostić, čija je Luna kandidirala 15 kandidata za predstojeće izbore. Kaže kako mu je želja da preko Vijeća pridonesu razvoju života romske djece, ne samo u Belom Manastiru nego i na području Osječko-baranjske županije, zajedno s kandidatima Udruge Roma grada Belog Manastira. Tvrdi kako bi kroz Vijeće mogli upozoriti na problematiku uvjeta života Roma te aplicirati projekte prema resornim ministarstvima i EU fondovima. Zajedno s 15 Luninih predstavnika na izbornoj će listi (na ovim će se izborima primijeniti većinski izborni sustav) biti i kandidati Udruge baranjskih Roma.

Osim romskog idućeg će tjedna biti poznati i sastav srpskog odnosno mađarskog gradskog manjinskog vijeća. Što se pripadnika mađarske nacionalne manjine tiče, na listi će biti po 15 kandidata DZMH-a i SMU-a, a pripadnici srpske nacionalne manjine birat će između kandidata SNV-a i grupe građana. Koliko god se manjinski izbori činili nevažnima, pripadnici nacionalnih manjina itekako im pridaju pozornost. Predstojeći izbori, naime, djelomični su lakmus za parlamentarne izbore, jer manjine u Saboru nisu tako nevažan čimbenik.

Ivica GETTO
GOTOVO POLA GRADA MANJINE

Od 10.068 stanovnika, koliko ih je u Belom Manastiru evidentireno u posljednjem popisu stanovništva, 2011. godine, nešto manje od polovine pripadnici su raznih nacionalnih manjina (Hrvata je 5750). Najviše je pripadnika srpske nacionalne manjine - 2572, slijede Mađari - 801 i Romi - 301. Zanimljivo je istaknuti kako, sukladno s posljednjim popisom i ponuđenim popisnim pitanjima, u Belom Manastiru ne žive samo Česi, Rumunji, Vlasi i Židovi. Na pitanje o pripadnosti nacionalnim manjinama nije se htjelo izjasniti 197 Belomanastiraca, njih 62 izjasnila su se, pak, u smislu vjerske pripadnosti, za 14 nije pronađena ni jedna prikladna rubrika, 21 osoba ''završila'' je u rubrici “ostali”, a četiri su neraspoređene.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike