Kultura
9. HRVATSKO NATJECANJE MIA ČORAK SLAVENSKA - SUVREMENI PLES

Bruna Ljubičić, Vanda Vrban i Teuta Muharemi u Osijek donijele sve tri državne nagrade u B kategoriji
Objavljeno 28. svibnja, 2015.

ZAGREB - Za plesnu pedagoginju i pročelnicu Odjela suvremenog plesa u osječkoj Glazbenoj školi Franje Kuhača, Nikoolu Livančić već se godinama zna da marljivo radi sa svojim učenicama i da gotovo nijedno zonsko ili državno pa često i međunarodno natjecanje ne prođe, a da se nisu vratile s nekom nagradom.

Posljednje, netom održano 9. hrvatsko natjecanje Mia Čorak Slavenska u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnja bilo je po tom pitanju nešto drukčije. Naime, Nikooline su učenice suvremenog plesa - Bruna Ljubičić, Vanda Vrban i Teuta Muharemi - odnijele sve tri nagrade u B kategoriji (uzrast od 12 do 14 godina, u konkurenciji 22 plesača). Natjecanje je podijeljeno u tri kategorije, od kojih je A (do 12 godina) revijalnoga (samo slobodna koreografija), a B i C natjecateljskoga karaktera (zadana koreografija). Ako prođu zadane koreografije, natjecatelji plešu slobodnu. Nakon završenog natjecanja, u nedjelju navečer bila ja gala večer na kojoj su nastupili svi nagrađeni. Bilo je ukupno nešto više od 50-ak natjecatelja. Koreografkinja za zadanu je Aleida Viduka, a slobodne su koreografirale Nikoola Livančić, Maja Huber i Vanda Vrban.

- Rezultate smo saznali tek u nedjelju navečer, što znači da je iščekivanje bilo iznimno veliko. Mislim da ni u jednoj kategoriji nije bilo loših plesača - zadovoljna je Nikoola, posebice odlukama žirija (Desanka Virant, Zaga Živković, Maša Kolar i Jasna Čižmek Tarbuk). Ovo je natjecanje posebno i po tom što nema kvalifikacija, dovoljna je samo prijava, no to uzbuđenje čini još većim jer se do samog početka ne zna tko se prijavio. Stoga Nikoola svoje učenice često vodi baš na to natjecanje i već su bili nagrađivane.

- Ove su godine djevojčice 'rasturile'. Moram napomenuti da je 10-godišnja Teuta trebala nastupiti u A kategoriji, no nastupila je u konkurenciji mnogo starijih djevojčica, na moj prijedlog, ali uz suglasnost roditelja. Rizik se itekako isplatio, znala sam da ona to može jer je ona tehnički jako mnogo napredovala i iznimno je marljiva. Razumna je i znam da ona i da se nije dogodio ovaj uspjeh ne bi to shvatila kao neuspjeh - dodaje Nikoola.

Vanda Vrban bivša je Nikoolina učenica, koja se na jesen sprema za srednju u Zagrebu pa ju je Nikoola pripremala privatno.

Prvonagrađena Bruna osvojila je plaćeni jednotjedni seminar u Grožnjanu te, kao i svi ostali nagrađeni, skromnu novčanu nagradu.

- Uvijek kada idem na natjecanje, nadam se, očekujem, ali ovakav 100-tni uspjeh nisam ni sanjala - pojašnjava ponosna mentorica, ne krijući zadovoljstvo što je uspjeh baš na ovom natjecanju koje mogućnost za pokazivanjem onoga što i kako rade pruža i slobodnim umjetnicima i svima koji nisu dio formalnog obrazovanja.

GODIŠNJA PRODUKCIJA 11. LIPNJA

“U mojoj glavi” naslov je predstave, tj. godišnje produkcije Plesnog odjela GŠ F. Kuhača koja će se i ove godine održati u osječkom HNK. Planirani je datum 11. lipnja, a bit će dvije predstave - u 18 i u 19.30 sati. Autorice koreografija su, osim Nikoole Livančić, i Maja Huber i Mateja Božić. Na sceni će biti 100-njak polaznika, među kojima i oni najmlađi iz Plesnog studija Nikoola.

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike