Osijek
POBUNA NA JUŽNOJ OBILAZNICI - TIJELIMA ZAUSTAVILI STROJEVE

Stanovnici Stadionskog naselja:
Blokirat ćemo otvaranje obilaznice
sve dok ne dobijemo nathodnik
Objavljeno 27. svibnja, 2015.

Šesdesetak stanovnika južnog dijela Stadionskog naselja spriječilo je tijelima jučer poslijepodne građevinare da na južnu obilaznicu postave bukobrane jer će, kako su rekli, ostati izolirani od ostatka grada.

Do tjelesnog sukoba s građevinarima nije došlo jer su oni okupljene prosvjednike smo šutke preskočili i s dizalicom malo dalje nastavili postavljati teške elemente, te se na kraju radnog vremena udaljili s gradilišta.

Stanovnici su si, kazali su, na ovaj način osigurali prolaz preko sva četiri prometna traka, odnosno dva nova koja se trebaju otvoriti i dva stara preko kojih već godinama prelaze. Tu je, kazao je stanovnik Zvonko Malenica, već četvero ljudi, što onih koji obrađuju vrtove što stanovnika naselja, stradalo na asfaltu pod kotačima vozila.

- Čuvat ćemo ovaj prolaz danonoćno sve dok se stanarima ne osiguraju normalni uvjeti za prelazak prometnice, a zvat ću gradonačenika da ga obavijestim o ovom spontanom okupljanju nezadovoljnih stanovnika. Ako treba donijet ćemo i šatore i spavati ovdje dok se ne nađe rješenje. Ne mrdamo s ovog mjesta, odlučni smo u tome. Oni moraju znati, mislim tu prije svega na Upravu Hrvatskih cesta koji su investitori, da će od sada slušati nas. Godinama tražimo da osmisle trajno rješenje, od čega sada ne odustajemo. Neka projektanti dođu ovdje i smisle što će i kako će riješiti ovaj problem - kazao je Ivan Karalić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi grad.

- Novinaru, daj mi, dijete, taj tvoj papir i olovku da ja učas projektiram most. I to viseći, kao onaj preko Drave - u šali je kazala baka Kata Mekić, i uzevši mi blok iz ruke brzo u nekoliko poteza skicirala njezinu viziju projektnog rješenja i “odrekla se autorskog honorara” za to arhitektonsko djelo koje čekaju godinama jer su slutili davno što će se dogoditi i da će ostati ovako izolirani.

- Sramota, geto u Osijeku u 21. stoljeću. Zaboravili su da postoji jedno cijelo naselje u Osijeku. Krše se temeljna ljudska prava. Pogledajte koliko je ovdje starih i djece koja svaki dan idu u školu. Uopće ne začuđuje što revoltirani ljudi na njihovo bezakonje odgovaraju bezakonjem. Znam da ne mogu napraviti nathodnik preko obilaznice u jednom danu, ali neka dođu i rade u tri smjene - kazao je Karalić, dok su stanovnici dogovarali da će prijepodne prolaz čuvati nezaposleni, a smjenu će poslijepodne preuzimati oni koji se vrate s posla. “Dežurat ćemo, makar i gladni!”, poručili su.

Darko PEJIĆ
RJEŠENJE - MEDVJEDI?!

Ivan Zrno također je negodovao zbog situacije, a složio se s ostalima koji su uglas govorili da neće dopustiti otvaranje obilaznice dok ne dobiju rješenje za svoj problem. Okupljenim stanovnicima nije do šale, ali se Pero Krnjaić šaljivo iz muke dosjetio kao će možda iznajmljivati dvije medvjedice iz ZOO-a i s njima prelaziti cestu, ili će dovesti takve životinje iz Like. “Na autocesti prave mostove da deset medvjeda može prelaziti cestu, pa mislim da bi trebali i mi medvjede ovdje imati”, kazao je vickasti Krnjaić.

ŠATORI

“Ako treba i spavat ćemo ovdje dok se ne nađe rješenje!”

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

Najčitanije iz rubrike