Kultura
22. FESTIVAL GLUMCA U VUKOVARU

Najbolja predstava festivala - “260 dana” osječkog HNK
Objavljeno 25. svibnja, 2015.
Najbolji glumci Mladena Gavran, Nataša Janjić, Ivan Brkić i Marko Torjanac

Nakon sedam dana i 17 predstava igranih u svih pet gradova najistočnije hrvatske županije – najboljih iz prošlogodišnje domaće kazališne produkcije – dodjelom nagrada i priznanja proteklog je vikenda, u Gradskom muzeju Vukovar, završeno ovogodišnje, 22. izdanje Festivala glumca.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi “260 dana” Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, a statua “Vanja Drach” uručena je v. d. intendantu osječkog HNK, Miroslavu Čabraji.

Nagradu “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu dobili su Mladena Gavran za ulogu u predstavi “Sladoled” i Nataša Janjić za ulogu u predstavi “Ritina škola”, dok je ista nagrada za najboljeg glumca otišla u ruke Ivanu Brkiću za ulogu u predstavi “Hrvatski emigranti”, kao i Marku Torjancu za ulogu u predstavi “Ritina škola”. Nagradu za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, koja nosi naziv “Nevenka Filipović”, dodijeljena je Danijelu Radečiću za ulogu u predstavi “Moja obitelj i jedan jež”. Također, nagradu za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina dobila je glumica Erni Rudnički za ulogu u predstavi “Nevjerojatan događaj”. Nakon odgledanih svih predstava, odluku o spomenutim nagradama donijelo je prosudbeno povjerenstvo u čijem su sastavu bili Jasminka Antić, Denis Brižić i Velimir Čokljat.

– I nije slučajno da se taj festival dogodio u Slavoniji, odakle potječu naši najbolji glumci. Ta energija je svakako prenesena iz Zagreba u Vinkovce i tu će i ostati, u svojoj kolijevci, u svojoj Slavoniji – kazao je Čokljat na svečanosti Festivala glumca (punog naziva Festival monodrame i komorne scene), jedinom festivalu u Hrvatskoj kojemu je u središtu glumac jer, kako je istaknuto, “glumac jest središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja; glumac jest početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela; glumac, i sam i kao mnoštvo, može s punim pravom reći 'kazalište – to sam ja'”.

Grad domaćin 22. Festivala glumca bio je Vukovar, a predstave su igrane u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Otoku i Iloku. Odigrano je 17 predstava, a u ulozi izbornika ovogodišnjeg Festivala glumca bio je glumac Vinko Kraljević. Čast uloge domaćina pripala je ove godine prvaku drame HNK Goranu Grgiću. “Nakon 22 godine trajanja Festivala glumca jasno je da festival ide smjerom koji je određen pri njegovu pokretanju, a on je usmjeren na glumca i njegovu glumačku kreaciju”, komentirao je Grgić, na kraju još jednog festivalskog izdanja.

Predsjednik HDDU-a i Festivalskog odbora Slavko Juraga zaključio je kako je Festival glumca još jednom pokazao svu svoju opravdanost. “Gledali smo sjajne predstave i svima hvala što su pridonijeli ovom krasnom ugođaju”, rekao je.

Sanja BUTIGAN
SJAJNI ORGANIZATORI

Organizatori Festivala su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Kazališna družina Asser Savus iz Vinkovaca, a održava se uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, HUZIP - Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturne raznolikosti, gradova Vukovara, Županje, Vinkovaca, Iloka i Otoka.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike