Zdravlje
LJEKOVITO BILJE - ROSA CENTIFOLIA

Ruža je bolja od lijeka
Objavljeno 25. svibnja, 2015.
Najveću primjenu ima u njezi kože lica i tijela te za izradu ružinog meda, sirupa i ružine vodice

Imena su joj još i crvena ruža, francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1. st. pr. Kr. donose u Europu.

Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu, a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine s dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni. Cvijet je ružičastocrvene boje. Srodne vrste razlikuju se po boji cvijeta i veličini listova. Danas ima oko 7000 vrsta ruža. Najpoznatije su vrtne vrste Rosa centifolia, Rosa alba, Rosa sempervirens.

Cvate od svibnja do kolovoza, blago je aromatičnog mirisa i gorkog i oporog okusa. Najčešće raste u vrtovima i parkovima. Beremo cvjetne latice u punom cvatu (prije nego se latice počnu otvarati) po lijepom vremenu i brzo sušimo na toplom i zračnom mjestu u sjeni. Za dobivanje 1 kg ružinog ulja potrebno nam je 2000 - 3000 kg latica ruža. Od ružinih latica možemo prirediti sirup, med, ocat, losion, kreme, vodeni ekstrakt, slatko, marmeladu, te vodu za grgljanje.

Cvjetne latice sadrže eterično ulje, limunsku, jantarovu, jabučnu, vinsku i galusnu kiselinu, tanin, nikotinamid, pektin, vosak, mast, šećer, vitamine C, B, E, K, kvercitrin, anthocyanin (pelargonidin, cyanidin, delphinidin, crvena boja), niz mirisnih neimenovanih tvari, mineralnih soli. Ružino ulje koje dobivamo iz ružinih latica sadrži parafin, geraniol, nerol, eugenol, citronelol, heneikozan, nonadekan itd.

Ime ruže kod nas izaziva istinski uzdah jer nas podsjeća na kraljicu cvjetova, ljubav, uspomene, a priznat ćemo da nas gotovo nikad ne podsjeća na lijek. Danas, za razliku od prošlih vremena u kojima je bila cijenjeni lijek, službena medicine ju ne priznaje - ne rabi. U pučkoj medicini danas najveću primjenu ima u kozmetici za njegu kože lica i tijela te za izradu ružinog meda, sirupa i ružine vodice, a u liječenju prirodnim sredstvima predstavlja pravi tonik za srce, živce, jetru i maternicu, a za reumatičare olakšavajući prirodni lijek.

Listove ruže rabimo kao sredstvo koje ima snagu izvlačenja te ga rabimo kod problema s gnojnim čirevima na koje stavljamo zgnječene listove ruže i previjemo (izvlači gnojnu sluz), kod suznih očiju stavljamo također svježe ubrane i oprane listove na bolesne oči.

Ljekovite kupke s laticama ruže (može i s uljem od ruža) predstavljaju pravi lijek za reumatske bolesnike.

Ružino vino koje dobijemo tako da kuhamo latice ruže u vinu liječi i osvježava umorno tijelo, smiruje bolove u čmaru i maternici, grgljanjem grla i usne šupljine liječi upalu i afte, a u obliku obloga koje stavljamo na glavu liječi glavobolju, a ako ih stavimo na oči, tada liječi titranje pred očima, a stavljanjem vrućih obloga od ružinih latica smanjujemo oteklinu - edem.

U pučkoj medicini postoji različita primjena ružinih latica, i to u obliku čaja, octa, vina, vodenog ekstrakta, losiona te ulja te kao tonik za srce i živce. Ujedno je i lijek za jetru i crijeva. Ružina vodica je tisućljetni lijek za ljepotu ženskog lica u svakodnevnoj njezi, te za sprječavanje stvaranje peruti, mitesera, akni i bora lica. Eterično ulje ruže (često se patvori, a prepoznat ćemo ga po tome što se ulje ruže kristalizira na niskoj temperaturi ) rabimo u aromaterapiji kod liječenja anksioznosti, depresije, loših osjećaja, potištenosti, melankolije itd. Izrazito je jakog antibakterijskog i antifungocidnog (protugljivično) djelovanja, a posebno se danas rabi u skupoj kozmetici kao anti age - protiv starenja kože te je prikladno za liječenje i kozmetičke tretmane.

Plod je vrlo bogat izvor vitamina i minerala, pogotovo vitamina A, C i E, flavanoida i drugih bioaktivnih spojeva, izvor esencijalnih masnih kiselina. Prema znanstvenim istraživanjima, plod se preporučuje kao hrana koja je sposobna smanjiti pojavu raka, a također i kao sredstvo za zaustavljanje rasta tumora.

Napomena: rabimo isključivo samo vrtno uzgojene ruže za koje znamo da nisu prskane štetnim tvarima-kemikalijama. Ružine latice, kao i ružino ulje ne bi smjele uzimati osobe s akutnim komplikacijama žuči ili one sa žučnim kamencima, slabog želudca i čira na želudcu te slabe jetre. Također se ne preporučuje uzimanje u bilo kojem obliku u trudnoći.

Ivan LESINGER

RUŽINE LATICE ZA UNUTARNJU I VANJSKU PRIMJENU KORISTE SE U LIJEČENJU:
 

KOŽE (i to ružinim uljem - raznih ekcema, kod crvenog vjetra, kod osjetljive, stare i suhe kože, opeklina itd.)

SRCA (srčani tonik za jačanje, staračko srce, slabo srce)

JETRE (pročišćavanje, žutica, detoksikacija jetre)

KRVI (pročišćavanje)

KRVARENJA (homestatik)

PLUĆA (svih prsnih bolesti, za jačanje pluća kod rekonvalescenata, starijih osoba, tuberkuloze, raznog krvarenja pluća)

NESVJESTICE

MELANKOLIJE

PREJAKE - OBILNE MENSTRUACIJE (adstrigentno djelovanje)

VAGINITISA, kao vaginalni tuš kod ženskih bolesti (bijelog pranja, jakog krvarenja)

GLAVOBOLJE l VRTOGLAVICE

PREHLADE (za znojenje)

ZAČEPLJENOG NOSA

PROLJEVA - dizenterije (antidiaroik)

CRIJEVA (poremećaj u crijevnoj flori - odnos bakterija vrenja i truljenje - uravnotežuje i obnavlja)

USNE ŠUPLJINE (afte, gljivice)

GRLOBOLJE

GIHTA

FARINGITISA

BLEFERITISA

BOLESTI OČIJU (ispiranje, konjuktivitis, raznih iritacija oka)...

KUĆNA BILJNA LJEKARNA
 
Čaj

S 2 dl kipuće vode prelijte 1 jušnu žlicu suhih ružinih latica, poklopite, pustite da odstoji pola sata i procijedite. Zasladite medom po želji i pijte 2 - 3 šalice čaja dnevno.

Ružin sirup za jačanje srca

50 - 60 ruža, vinska kiselina, šećer ili med, voda

Da bismo dobili potrebnu količinu vode, najprije ružine latice stavimo u lonac, malo potisnemo i prelijemo vodom tako da ih voda prekrije. Zatim procijedimo i u vodu stavimo prah vinske kiseline u količini 2 vrha noža i stavimo da voda prokuha. Kad se voda ohladila, prelijemo cvjetne latice i pustimo da odstoji 3 dana. Procijedimo i dobivenu tekućinu izvažemo te dodamo istu količinu šećera ili meda. Pospremimo u staklenke i steriliziramo u pećnici na temperaturi od 70 stupnjeva. Uzimamo 2 - 3 žlice dnevno s malo čaja, vode ili soka.

Ružin med za jačanje

100 g cvjetova, 600 g 50-postotnog alkohola, 1/2 kg meda. Ružine latice sameljemo i prelijemo s 50 g alkohola, a nakon 3 sata s još 550 g alkohola. Pustimo da odstoji 5 dana na toplom mjestu i svaki dan bocu promućkamo. Procijedimo te gusti ostatak pomiješamo s medom.

Uzimamo 2 - 3 žlice s malo vode ili čaja.

Slatko od latica ruže za prsne bolesti

100 g pupoljka ruže, 300 g šećera, 1/2 vode. Ružinim laticama otkinemo repić te ih močimo u vodu preko noći. Sutradan ih stavimo u avan i gnječimo te dobivenoj gustoj smjesi dodamo šećer. Gnječeći latice, šećer postupno dodajemo u vodu u kojoj su se močile latice ruže. Kad dobijemo smjesu nalik na med, pohranimo u steriliziranu staklenku. Uzimamo 1 - 3 jušne žlice na dan.

Karamelizirano slatko od ruža

300 g ružinih latica, 1 kg šećera, 1 limun i 1,5 dl vode. Otopite na vatri šećer i stalno miješajte da se karamelizira - može samo požutjeti, ali ne i potamnjeti. Zalijte s 1,5 dl vode i kuhajte lagano dok se ne otopi. Dodajete dobro opran i na kolute isječen limun da malo prokuha, a onda umiješajte latice. Prokuhajte kratko te posudu pokrijte mokrom krpom i ostavite preko noći. Sutradan još jednom kratko prokuhajte i pohranite u sterilizirane staklenke.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike