Novosti
OTVARANJE JAVNE RASPRAVE O ZAKONIMA O ZDRAVSTVU

Sindikat zdravstva: Ministar Siniša Varga nas je prevario
Objavljeno 20. svibnja, 2015.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je javnu raspravu o prijedlozima dvaju temeljnih zakona o zdravstvu - Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) i Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ), uz tvrdnju kako je do sada usvojilo niz prijedloga socijalnih partnera, a u javnoj raspravi, koja će trajati 30 dana, “nastavit će se suglašavanje kako bi se zakone učinilo što jasnijima i svrhovitijima”.

“Izmjene i dopune zakona osigurat će jednaka prava i kvalitetnu uslugu za sve pacijente, neovisno o njihovu imovinskom statusu, a sustav javnog zdravstva ostat će stabilan i javan. Pacijenti će i dalje u sustavu javnog zdravstva svojim liječnicima ići s uputnicom i bez rasta participacije i cijene dopunskog osiguranja. Prijedlozi izmjena zakona omogućit će pacijentima dostupnost brojnih specijalističkih usluga u domovima zdravlja umjesto da moraju za svaku specijalističku pretragu odlaziti u udaljenu bolnicu i biti stavljeni na liste čekanja. Zakoni donose i unaprjeđivanje rada HZZO-a”, ističu u Ministarstvu. Prijedlozi zakona su dostupni na stranici: https://savjetovanja.gov.hr/.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u priopćenju, pak, tvrdi kako su ti zakoni zbog mnogih razloga potpuno neprihvatljivi za sustav javnog zdravstva i neuklopivi u koncept socijalne države. Ističe se kako je taj sindikat bio isključen iz izrade nacrta zakona, ali se naknadno izborio da se formiraju radionice na kojima socijalni partneri - članovi sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge poslodavaca i predstavnici Ministarstva zdravlja od 13. svibnja pregledavaju zakone i daju svoje primjedbe, te se dogovaraju oko spornih odredbi. “Odmah smo suočeni s neprihvatljivim zahtjevima ministra zdravlja Siniše Varge da se taj posao obavi u samo nekoliko dana, kao i s prijetnjama da će ministar, bez obzira na ishod pregovora, u hitnu saborsku proceduru dati one verzije zakona koje su objavljene u nacrtima ili tek kozmetički izmijenjene verzije zakona. Nakon što su sve sindikalne središnjice odbile da u nekoliko dana procijene zakone koji sadrže više od 100 odredbi, sada smo suočeni s time da je ministar Varga usred pregovora objavio nove prijedloge zakona i otvorio javnu raspravu. Ovo se u civiliziranom svijetu naziva prijevarom”, ističe se u priopćenju koje potpisuje Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.(E.S./D.Pav.)

PREMIJERU, ZAUSTAVITE MINISTRA

“Ponuđeni zakoni smjeraju na to da unište javno zdravstvo i pretvore ga u konglomerat trgovačkih društava i ostataka javnih zdravstvenih ustanova koje će tek eventualno preživjeti. Stoga apeliramo na premijera Zorana Milanovića da zaustavi ministra Vargu u netransparentnom i nedemokratskom donošenju temeljnih zdravstvenih zakona. Ne postupi li premijer sukladno našoj preporuci, doći će do pogubnih i nesagledivih posljedica za zdravstvo, socijalnu državu i društvo općenito, a za to će biti odgovorna vlada koju vodi stranka koja sebe naziva socijaldemokratskom”, ističe Spomenka Avberšek.

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece