Novosti
MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Svi pacijenti dobit će istu,
kvalitetnu, uslugu bez obzira
na to koliko novca imaju
Objavljeno 20. svibnja, 2015.
“Izmjena zakona ne ide naruku privatnom kapitalu i ni o kakvoj privatizaciji nema govora”

Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ne idu naruku privatnom kapitalu i ni o kakvoj privatizaciji nema govora, rezolutan je odgovor Ministarstva zdravlja.

Za Glas Slavonije Ministarstvo pojašnjava još neka otvorena pitanja koja će utjecati na zdravstvenu zaštitu građana Hrvatske.

- Izmjene i dopune zakona osigurat će jednaka prava i kvalitetnu uslugu za sve pacijente, neovisno o njihovu imovinskom statusu, a sustav javnog zdravstva ostat će stabilan i javan. Pacijenti će i dalje u sustavu javnog zdravstva kod svojih liječnika ići s uputnicom i bez povećanja participacije i cijene dopunskog osiguranja. Novi model omogućit će da pacijenti, umjesto da moraju za svaku specijalističku pretragu odlaziti u bolnicu, mogu brojne specijalističke usluge obaviti u domovima zdravlja gdje će one sada biti dostupnije, pa neće morati putovati do udaljenih bolnica i biti stavljeni na liste čekanja. Udio privatnika u sustavu javnog zdravstva i nakon provedbe ovog zakona neće biti veći od dva posto proračuna HZZO-a, a čak i onda će HZZO, ako pacijent uslugu mora obaviti kod privatnika, plaćati tu uslugu za njih - izričito tvrde u Ministarstvu zdravlja.

Iz Ministarstva su dali dodatno pojašnjenje ideje da za različite kategorije pacijenata budu različite cijene osiguranja (primjerice da za pušače osiguranje zbog činjenice da si sami ugrožavaju zdravlje bude skuplje).

- Riječ je o premiji dopunskog osiguranja, dakle ne i obveznog osiguranja. Obvezno zdravstveno osiguranje počiva na načelu solidarnosti i jednakosti. Zato neće biti izmjena u načinu utvrđivanja visine doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Međutim u dijelu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, prvenstveno dopunskog zdravstvenog osiguranja (sudjelovanje do pune cijene zdravstvene zaštite) moguće je za rizične kategorije osiguranika utvrditi i različite cijene polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Originalna zamisao ne ide u smjeru povećanja premija za osobe s rizičnim ponašanjima već smanjenja premija za osobe koje nisu izložene takvim rizicima za zdravlje. Austrija, Irska i SAD imaju takve inicijative. Svakako će se prije bilo kakvog prijedloga razmotriti što bi to značilo za osiguranike - mišljenje je Ministarstva.

Nefreteta Z. EBERHARD
KBC OSIJEK SMANJIO DUGOVE ZA 30 MILIJUNA KUNA

“KBC Osijek je tijekom prve faze u trajanju od 12 mjeseci smanjio dugove za 30 milijuna kuna, a u tijeku je proces restrukturiranja. Za OB Našice financijski efekti nisu tako očigledni jer je za njih izuzetno važan postupak restrukturiranja koji bolnica treba provesti kako bi stabilizirala svoje financijsko poslovanje, a to će biti omogućeno tek implementacijom Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH 2014. - 2016. Budući da je Nacionalni plan usvojen u Hrvatskom saboru tek krajem veljače, taj proces tek predstoji, a završetak procesa sanacije očekuje se 2017. godine”, službeni je stav Ministarstva zdravlja.

Restrukturiranje bolnica

Iz prve ruke Glas Slavonije dobio je i komentar sanacije bolnica. “Ministarstvo zdravlja upravo prikuplja izvještaje svih sanacijskih vijeća i sanacijskih upravitelja bolnica, na temelju kojih će Koordinacijsko tijelo imenovano od Vlade RH ocijeniti je li prva faza sanacijskih programa, koja je trajala dvanaest mjeseci, realizirana. Sanacija podrazumijeva i restrukturiranje bolnica, kako bi se otklonilo i stvaranje novih gubitaka u budućem poslovanju. Sukladno Zakonu o sanaciji javnih ustanova, nakon što sva izvješća budu prikupljena i ocijenjena, a to uključuje i izvješća KBC-a Osijek i OB-a Našice, uslijedit će dvogodišnje implementiranje svih sanacijskih mjera i praćenje njihove provedbe”, kažu u Ministarstvu.

Možda ste propustili...

AVIONI I HELIKOPTERI IZ SASTAVA HRZ-A SUDJELOVALI NA ZRAKOPLOVNOM DANU

Rafalei i MiG-ovi prvi put zajedno na hrvatskom nebu

HRVATSKA PRI VRHU EUROPSKE UNIJE

U ožujku veći promet u maloprodaji

SABORSKI ZASTUPNIK TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE

Radin vjeruje u Plenkovića