Kultura
IZLOŽBA U LIKOVNOM SALONU “VLADIMIR BECIĆ”

Igor Rončević prvi put pred brodskom publikom s 23 ulja
Objavljeno 21. svibnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - Slikam, dakle mislim (postojim), samostalna je izložba radova akademskog slikara Igora Rončevića, koji se s 23 ulja na platnu prvi put predstavio brodskoj likovnoj javnosti u Likovnom salonu “Vladimir Becić”, iako je jednim radom godinama zastupljen u brodskoj Galeriji Ružić.

“Recentni radovi nastali u posljednjih nekoliko godina pokazuju autorovu dosljednost, koja se u jednoj temi problematizira kroz ciklus u opservacijama koje pokazuju njegova obilježja stalnim lucidnim mutiranjem iz kadra u kadar. Njegova se sastavnica množi u svojoj bujnosti imaginacije i slikarskom umijeću”, navodi likovni kritičar i autor predgovora pratećeg kataloga Milan Bešlić. “Rončevićevo je slikarsko iskustvo jedinstven primjer istraživačkog i stvaralačkog slikarstva u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, a on je jedan od najintrigantnijih hrvatskih slikara, koji se kao autor profilirao u 80-im godinama”, ističe Bešlić.

Dodaje kako se umjetnikova specifična pozicija prepoznavala po gotovo romantičnom vjerovanju u medij slike, pa su svi pisci kritičkih tekstova apostrofirali upravo to Rončevićevo ustrajno i dosljedno provođenje slikarske koncepcije u samom mediju slike. Prepoznat je i u onome što hrvatska likovna scena poznaje kao “nove slike” i transavangarda. Tu izdvojenost njegova slikarstva Bešlić apostrofira kao “slikam, dakle mislim (postojim)”, kao načelo koje novovjekovna estetika zagovara upravo velikim osobnostima.

Ističući tople i žive boje na koloritnim platnima raznih dimenzija, ravnatelj Galerije umjetnina Branimir Pešut je u prigodi otvaranja primijetio kako autor na njima “provlači čistu vjeru u medij slike”. Majstorsko slikarsko umijeće u kojem autor baštini veliku kolorističku tradiciju, potvrđuje i Bešlić upućujući na zanimljiv opus kroz brojne faze, od kojih u svakoj propituje mogućnosti samog medija.

“Motiv za nastajanje slike samo je slikarstvo” ističe autor, kojemu je i samom intrigantan pogled na desetak slika rađenih istom strategijom, istim bojama, potezima..., a svaka je drukčija. “Ne patim od originalnosti”, ističe taj profesor na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, koji svoje studente već dva desetljeća pokušava naučiti - da prije svega znaju što rade. Diplomirao je u klasi prof. Šime Perića, suradnik je Majstorske radionice, u više je navrata Rončević boravio na studijskim putovanjima u Italiji, Njemačkoj i Americi. Samostalno izlaže već gotovo četiri desetljeća i do sada je imao sedamdesetak izložbi te sudjelovao na stotinjak skupnih. M. Radošević

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike