Novosti
UDRUGE NEZADOVOLJNE

Franak i Potrošač najavili ustavnu tužbu na presudu Vrhovnog suda
Objavljeno 19. svibnja, 2015.

Udruga Franak nezadovoljna je odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti. Za razliku od drugih država koje su imale problem s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, Vrhovni sud je propustio zatražiti mišljenje Europskog suda pravde, što je najbolji dokaz da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom, već je riječ o zaštiti krupnog kapitala. Potrošači su opet ostali bez ikakve zaštite i prepušteni sami sebi te je sramotno da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale - kazao je Krešimir Bajamić iz udruge Franak na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa savezom Potrošač – Društvom za zaštitu potrošača Hrvatske.

Na konferenciji je najavljeno kako će udruga Franak i savez Potrošač podnijeti ustavnu tužbu na presudu Vrhovnog suda zbog povrede prava na pravično suđenje.

U priopćenju udruge Franak navedeno je kako je Odlukom Vrhovnog suda “potvrđeno kako su banke poslovale nesavjesno jer su ugovorile nezakonite ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi, koju su mijenjale jednostrano te da su takve ugovorne odredbe nepoštene i zbog toga ništetne”. “Banke su na taj način ostvarivale ekstraprofit i protupravno stjecale imovinsku korist, zbog čega se treba postaviti i pitanje osobne odgovornosti čelnika u upravi banaka. Udruga Franak podnijet će kaznene prijave protiv odgovornih osoba”, najavio je Bajamić.

Vrhovni sud prošle je srijede odbacio revizije banaka te udruge Franak i saveza Potrošač i donio odluku kojom potvrđuje presudu Visokog trgovačkog suda iz 2014. godine o nezakonitim kamatnim stopama, ali da valutna klauzula nije sporna jer smatraju kako je ta ugovorna odredba jasna i razumljiva sama po sebi.

“Sramotno je to što, iako potrošači nisu dobili sve informacije za dobivanje cjelovite i kvalitetne odluke prije potpisivanja ugovora, sud je odlučio da je ta ugovorna odredba lako razumljiva prosječnom potrošaču. Čak im se visoki rizik kredita u švicarskim francima skrivao i trivijalizirao”, smatraju u udruzi Franak.I.Mikulić

Udruga ima temelj za nastavak borbe

Iako su izrazito nezadovoljni, u udruzi naglašavaju kako je ipak ova presuda dokazala kako “su banke nesavjesno i nepošteno poslovale” te da je udruzi to temelj za nastavak borbe za prava građana koji proživljavaju već godinama ogromnu nepravdu kroz korištenje svih pravnih alata i sredstva koji su im na raspolaganju.

Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

Najčitanije iz rubrike