Zdravlje
ISTRAŽIVANJE O JUTARNJEM OBJEDOVANJU

Gotovo polovina građana Hrvatske nikada ne doručkuje
Objavljeno 11. svibnja, 2015.

Gotovo polovina stanovnika Hrvatske uopće ne doručkuje, a jutarnji je obrok najmanje važan Dalmatincima. Pokazalo je to najnovije istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata koje je provela agencija Hendal. Gotovo polovina građana koji preskaču doručak ističe kako nema vremena za doručak ili nisu stekli tu naviku. “Ljudi još uvijek nisu dovoljno svjesni važnosti doručka, a mnogi od njih i žure od najranijih jutarnjih sati. No, zato bi bilo najbolje ustati malo ranije i doručkovati. Nekima se ponekad ne da pripremati doručak kod kuće, no ima sve više mjesta na kojima se nudi brz i kvalitetan doručak, bilo da su na putu prema uredu ili na fakultet i u školu“, ističe Mimi Vurdelja, nutricionistica Hrvatskog olimpijskog odbora. Uz sve to potrebna je i kontinuirana edukacija građana o važnosti doručka, a u tom segmentu su najvažnija djeca, ističe mr. Mimi Vurdelja.

Istraživanje Hendala pokazalo je i da ispitanici doručak ponajprije doživljavaju kao obrok koji se konzumira kod kuće, iako zaposlene osobe u najvećoj mjeri doručkuju izvan kuće. Muškarci najčešće doručkuju hrenovke, jaje na oko, kajganu, kekse, kuhano jaje, pekarske proizvode, salame, slaninu, tost sa šunkom ili sirom, dok žene češće odabiru laganije obroke kao što su svježe voće, žitarice, müsli pahuljice te griz ili čokolino. Osobe s višom školom ili fakultetom češće doručkuju od osoba sa srednjom školom, a na učestalost doručkovanja utječu i prihodi. Tako osobe s mjesečnim prihodom kućanstva između 4000 i 10.000 kuna češće svakodnevno doručkuju od osoba čiji je mjesečni prihod kućanstva viši od 12.000 kuna. (E.S.)

Utjecaj doručka na organizam

Čak 90 posto Hrvata, iako mnogi ne doručkuju, razumije važnost doručka i utjecaj tog obroka na ostatak dana. Smatraju da nam doručak osigurava više energije, bolju koncentraciju, bolje raspoloženje te učinkovitost u radu i kreativnost. Ljudi koji svakodnevno doručkuju imaju čak 40 posto manji rizik za razvoj masnih naslaga na području trbuha. S druge strane, polovina ljudi koji preskaču doručak skloniji su debljanju, čak i pretilosti, a 40 posto ljudi koji preskaču doručak više posežu za slatkišima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike