Regija
SVEČANO U CERIĆU

Otvorena meteostanica
Objavljeno 25. travnja, 2015.

CERIĆ - U Ceriću je otvorena Pinova meteostanica te je održano predavanje o načinu rada i primjeni.

- Kako su se troškovi proizvodnje proizvođačima povećali, odlučili smo u ime Općine Nuštar pomoći kupnjom meteorološke stanice. Preko stanice poljoprivrednici bi dobili podatke vezane uz temperaturu zraka, tla, o raznim bolestima, time bi smanjili troškove proizvodnje. Vrijednost investicije je 26.000 kuna - istaknuo je Hrvoje Drinovac, načelnik općine Nuštar.

O načinu rada i primjeni stanice govorio je Goran Runjaić.

- U svijetu postoji više vrsta stanica, a ovo je jedna od najboljih što se tiče softvera. Prikuplja podatke koji su potrebni za prevenciju i rano otkrivanje bolesti i štetnika te ih šalje preko GPRS-a na server, gdje se obrađuju, uspoređuju s morfološkim svojstvima bolesti i peko interneta vraćaju obrađene podatke. Tako možemo unaprijed vidjeti pojavu bolesti i štetnika na poljima - istaknuo je on.

Stanica se sastoji od centralne mikroprocesorske jedinice i perifernih mjernih instrumenata koji mjere temperaturu i relativnu vlagu zraka, količinu padalina, prisutnost vlage na listu, temperaturu u zoni biljke, temperaturu tla, smjer i brzinu vjetra, globalno zračenje, tlak zraka i vlagu tla.

Pinova Mobile android aplikaciju moguće je pokrenuti na svim mobitelima i tabletima koji koriste android sustav. Svi zainteresirani informacije mogu dobiti u Općini Nuštar.(M.K.)

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike