Osijek
O GEODETSKOJ IZMJERI I UNOSU U ZEMLJIŠNE KNJIGE

Još se brkaju pojmovi kao što su legalizacija i etažiranje
Objavljeno 18. travnja, 2015.
Zgrade koje su već etažirane mogu se natjecati za sredstva Fonda za zaštitu okoliša

Najžustriju raspravu s najviše upita na tribinama “Četvrtkom u četvrti” koju organizira Zavod za stanovanje ponudila je ova posljednja, održana na Sjenjaku. Ne čudi to jer je riječ o gradskom naselju s najviše višestambenih objekta.

No zbog nikad jasno definiranih razloga velik dio tog naselja ni danas nije evidentiran u zemljišnim knjigama. Kako bi se to konačno ispravilo, Grad Osijek je u suradnji s Državnom geodetskom upravom krenuo u realizaciju projekta geodetske izmjere i unosa u zemljišne knjige. O tomu je na tribini “Četvrtkom u četvrti” govorio Dražen Slunjski.

No, što je s onim zgradama koje su već etažirane, odnosno u kojima su suvlasnici sami platili ovu investiciju? Mogu li njihovi suvlasnici očekivati povrat novca? - zanimalo je pojedine sudionike tribine.

- Nažalost, takva mogućnost nije predviđena, ali su takvi primjeri u prednosti pred onim zgradama koje još nisu evidentirane jer se mogu natjecati za sredstva koja nudi Fond za zaštitu okoliša. Ipak, i ova je rasprava pokazala kako se još brkaju pojmovi kao što su legalizacija, etažiranje i upis u katastar, odnosno da još ima pomutnje i nerazumijevanja.

Veliko je zanimanje na tribini izazvala i obveza uvođenja razdjelnika toplina. One cjeline s više od 70 stambenih jedinica do kraja ove godine moraju uvesti razdjelnike i prijeći na novi sustav obračuna, a manje cjeline imaju još godinu dana poslije toga. Da bi se pristupilo uvođenju razdjelnika, potrebno je prikupiti više od 80 potpisa suvlasnika.

- Bit je ovog sustava da će se sada plaćati grijanje po stvarnoj potrošnji - rekao je Tomislav Dujmić, koji je održao predavanje o ovoj temi, napominjući kako cijena investicije zavisi od zgrade do zgrade.

Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, koji je inicirao ovu seriju tribina, očito je dobro pogodio.

- To je samo znak da se ubuduće trebamo još više otvoriti prema suvlasnicima zgrada. Bez obzira na to što smo među upraviteljima među rijetkima koji su kvalitetno timski ekipirani, moramo im biti još više na raspolaganju - rekao je Bodražić.

Bodrožić razmišlja o tome da nakon što završi ovaj ciklus, a na rasporedu su još dva predavanja, u uredovno vrijeme jedan dan u tjednu u Zavodu bude upravo za kontakte s predstavnicima suvlasnika zgrada kojim upravlja Zavod.

Dario KUŠTRO
JOŠ DVA PREDAVANJA

Ovaj ciklus predavanja ulazi u svoju završnu fazu, ostale su još dvije gradske četvrti. Sljedeći je četvrtak na rasporedu Donji grad, dok će se završno predavanje održati u Tvrđi, oba s početkom u 18 sati.

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike