Mozaik
“ROUGH GUIDES” POHVALIO NAŠ GRAD

Osijek na 1. mjestu liste “7 europskih gradova koje biste trebali posjetiti”
Objavljeno 16. travnja, 2015.
Na drugom mjestu nalazi se slovenski Maribor

Britanski izdavač turističkih vodiča “Rough Guides” na svojem je web-siteu koji se bavi temama vezanim uz putovanja i turizam objavio zanimljivu top-listu pod nazivom “7 europskih gradova koje niste posjetili, a trebali biste”.

Na samom vrhu, odnosno na prvom mjestu te top-liste, našao se upravo Osijek.

- Svi znamo za uobičajena mjesta za gradske odmore, kao što su veliki europski gradovi poput Pariza, Barcelone i Amsterdama, a što je s Mariborom u Sloveniji i Osijekom u Hrvatskoj i Cadizom u Španjolskoj? Ako ste već posjetili sve velike gradove ili jednostavno želite malo skrenuti s dobro ugažene turističke ture, vrijeme je da otkrijete neke neopjevane gradove. Odabrali smo sedam gradova iz cijele Europe za koje mislimo da zaslužuju svoje mjesto pod svjetlom reflektora - napisali su u uvodu članka na www.roughguides.com.

Za Osijek, koji je smješten na prvo mjesto, napisali su: “Dok hrvatska obala dobiva sve pohvale, regija Slavonija u unutrašnjosti generalno se ignorira. Posjetitelji propuštaju puno toga. Eelegantni grad Osijek na istoku nastradao je tijekom Domovinskog rata 1990-ih, ali danas je sve bliži onome kakav je bio na svojem vrhuncu tijekom austro-ugarskih godina kada je u njemu postojala masovna vojna tvrđava, a tramvaji su kružili ulicama građenim u stilu belle époque. Najstariji dio grada, Tvrđa, temeljito je renoviran od kako je završio rat i krcat je kafićima, restoranima i barovima koji razvedravaju taj dio grada. U pomlađenom središtu, pak, možete uživati u šetnjama uz rijeku Dravu i kušati lokalnu delikatesu, fiš-paprikaš, začinjenu riblju juhu, na nekom od restorana na rijeci”.

Top-lista sedam europskih gradova koje treba posjetiti nastavlja se s Mariborom na drugom mjestu i estonskim gradom Tartu na trećem mjestu. Nizozemski je Utrecht četvrti, a španjolski Cadiz peti na ovoj top-listi. Šesto mjesto drži škotski grad Perth, a sedmo poljski Torun.

Inače, “Rough Guides”, čija je ovo web-stranica, poznata je izdavačka kuća koja postoji od 1982. i do sada objavila više od 300 turističkih vodiča.

Tanja KVORKA

U pomlađenom središtu, pak, možete uživati u šetnjama uz rijeku Dravu...

Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike