Dome slatki dome
PSIHOLOŠKO ISTRAŽIVANJE

Četveronožni pesimisti i optimisti
Objavljeno 16. travnja, 2015.

Znanstvenici Sveučilišta u Sydneyu nedavno su objavili rezultate novog istraživanja ponašanja i psihologije pasa, koje je pokazalo je da su neki po prirodi optimisti, dok drugi mogu biti i pesimisti. U istraživanju je sudjelovalo oko 40 pasa različitih rasa i dobi, a svi su bili istrenirani da uz zvuk određene frekvencije vežu nagradu ukusnog mlijeka, a uz zvuk dvije oktave niži, običnu porciju vode. Tijekom pokusa psi su izlagani izmiješanim tonovima. Mnogi među njima trčali su k zdjelicama bez obzira na zvuk, dok drugi nisu pokazivali nikakvu inicijativu kad bi prepoznali ton koji upozorava na običnu porciju vode. Prvi su svrstani u grupu optimista jer su bili spremni i voljni trčati k zdjelicama iako u njima nije uvijek bilo mlijeko, ali nisu gubili nadu da će ipak stići do željene nagrade. Pesimisti su se češće odlučivali na odustajanje, a iako ti psi nisu urođeno nesretni, spremniji su pomiriti se sa statusom quo i bilo im je potrebno ohrabrenje da pokušaju ponovo. Osim toga mnogi od pasa koji „čašu vide kao polupraznu“ pokazivali su znakove stresa nakon neuspjeha, neki su cviljeli, usporavali, a pojedini i izbjegavali ponavljanje zadataka.

Istraživanje je samo jedan dio opširne studije ponašanja i psihologije pasa koja treba utvrditi koji psi su najbolji i najspremniji da budu vodiči ili u nekoj službi. Istraživači su došli do zaključka da psi koji su pesimisti mogu biti izvanredni psi vodiči jer su vrlo oprezni kad je bilo kakav rizik u pitanju, dok bi psi vedrije prirode sigurno davali bolje rezultate u bilo kakvoj potrazi za ozlijeđenima ili izvlačenju ljudi jer su odlučniji i ne predaju se tako lako.

Mišljenja o rezultatima ovog novog istraživanja su podijeljena. Jedni tvrde da ovo može biti sjajna osnova za daljnja istraživanja prirode pasa, dok se drugi ipak ne slažu s etiketiranjem pasa kao pesimista, nego smatraju da su ti psi zapravo realisti, kao i da na ponašanje psa utječu i mnogi drugi faktori.(T.K.)

Psi pesimisti mogu biti izvanredni psi vodiči jer su vrlo oprezni kad je bilo kakav rizik u pitanju

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike