Zdravlje
NUTRITIVNE DOPUNE I ODREĐIVANJE VITAMINSKO-MINERALNOG STATUSA

Što jesti kako bi se spriječile bolesti srca i krvnih žila
Objavljeno 13. travnja, 2015.

Europsko kardiološko društvo (ESC) i Europsko društvo za aterosklerozu (EAS) donijeli su najnovije smjernice za tretiranje dislipidemije, koja je u podlozi bolesti srca i krvožilnog sustava. U smjernicama stručnjaci navode i dodatke prehrani odnosno sastojke koji imaju povoljan učinak na razinu lipida u plazmi te ih valja razmatrati kao dio strategije u prevenciji odnosno liječenju kardiovaskularnih bolesti. Na listi europskih stručnjaka našli su se biljni steroli, sojin protein, prehrambena vlakna (beta-glukan), omega-3 masne kiseline i crvena riža. Te tvari smanjuju apsorpciju kolesterola, snižavaju vrijednosti triglicerida u krvi i povišenog krvnog tlaka te pridonose čvrstoći i elastičnosti krvnih žila. Osim navedenih sastojaka znanstvene su studije uputile na još neke dodatke prehrani s povoljnim učinkom na cirkulaciju i s antioksidativnim svojstvima. U tom kontekstu valja razmatrati i magnezij, ginkgo te koenzim Q10. Nikako ne treba zanemariti udio svih ostalih vitamina i minerala u organizmu.

Umjesto da dodatke prehrani uzimate napamet, na mjerenju vitaminsko-mineralnog statusa s pomoću uređaja koji kombinira znanja akupunkture i modernu tehnogiju možete saznati što vam točno nedostaje. Mjerenje vitaminsko-mineralnoga statusa zasniva se na neinvazivnoj i sigurnoj metodi koju je otkrio dr. Voll, a zbog pouzdanih rezultata, brze i bezbolne dijagnostike dosta je raširena njezina primjena u Europi. Mjerenje se izvodi uređajem koji se zove organometar. Pretraga traje oko 30 minuta i obuhvaća sve poznate vitamine i minerale, a određuje se i sastav tjelesne mase. Na kraju mjerenja dobije se potpuna slika stanja u organizmu pa se u razgovoru s pacijentom određuje individualna i optimalna suplementacija, individualni program prehrane i savjetovanje o fizičkoj aktivnosti.

U prostorijama udruge Nutricionizam Balans (Šetalište P. Preradovića 7, Osijek – ambulanta dr. Hećimović) možete odrediti sve navedene parametre i zatražiti usluge savjetovanja o suplementaciji, izradu individualnog plana prehrane i fizičke aktivnosti. Najaviti se za dolazak možete na mail nutricionizam.os@gmail.com ili telefonski na brojeve 097 7808 943 i 091 5034 268.

(Maja Gradinjan, mag.nutr.; Andrea Gvozdanović, mag.nutr., www.nutricionizam-balans.com)

U tom kontekstu valja razmatrati i magnezij, ginkgo te koenzim q10

Najčitanije iz rubrike