Dome slatki dome
ULAZNI PROSTOR NE MORA BITI NEUGLEDAN

Kako što bolje iskoristiti veliki hodnik
Objavljeno 9. travnja, 2015.
Najveći problem može biti broj i položaj vrata

Veliki ulazni prostori i hodnici često predstavljaju neiskorištene kvadrate stambenog prostora. Popunjavanjem njihovih sadržaja rasteretit ćete druge prostore ili uvesti sasvim novi sadržaj u svoj dom.

Hodnicima je osnovna uloga komunikacijska, no uz dovoljno veliku kvadraturu, mogu dobiti i druge namjene. Najveći problem pri tome može biti broj i položaj vrata, jer njihova pogrešna i nepromišljena dispozicija može doista ovaj prostor svesti samo na komunikacijski.

Radni kutak

Ulazni prostor redovito je opremljen ormarom za odlaganje odjeće i obuće ili komodom i vješalicama. No, veliki ulazni prostor daje dodatne mogućnosti za smještaj fotelje, dvosjeda ili udobne ležaljke s minijaturnim stolićem. Na ovaj način on postaje prostor za opuštanje, čitanje ili slušanje glazbe s mogućnošću izolacije.

Veći hodnik ili ulazni prostor može postati i radni kutak smještajem radnog stola i računala. Iznad stola moguće je postaviti plitke police za odlaganje knjiga. Ako ovaj prostor nema prirodnu rasvjetu, omogućite dobro umjetno osvjetljenje. Primijenite neku od toplijih boja kako bi boravak bio što ugodniji. Postavljanjem ogledala na potrebnim pozicijama, prostor možete učiniti vizualno još većim.

Galerija ili atelje

Slobodne plohe zidova iskoristite za smještaj polica, koje mogu poslužiti kao biblioteka ili ormar za odlaganje odjeće. Dizajn fronte ormara učinit će ga naglašenim i dekorativnim u prostoru ili neutralnim i neprimjetnim, sve u ovisnosti o vašim željama.

Hodnike možete iskoristiti i za omiljene aktivnosti. Ako ste kolekcionar umjetnina, učinite hodnik malom galerijom slika i skulptura u kojima ćete uživati svaki put kada dolazite ili napuštate svoj dom. Osim toga, u hodniku možete slikati, modelirati, šivati na šivaćem stroju itd. Površinu hodnika možete iskoristiti i kao prostor za igru, ako sobu dijele školarac, kome je potreban mir za učenje i mlađe razigrano dijete.

Mnogo je načina za kvalitetno iskorištavanje velikih hodnika, a na vama je samo da odaberete pravi koji će biti usklađen s vašim navikama i stilom života.

Monika Galović Rolich, dipl. ing.arh., www.interijerNET.hr

SLOBODNE

PLOHE ZIDOVA ISKORISTITE ZA POLICE

Možda ste propustili...

KD OSIJEK UGOSTIO 3. KOLO CANICROSS TRAIL LIGE

Dvadesetak trkača sa psima kroz 6 km šume uz Dravu

TEST: EINHELL TE-MB 18/127 U LI-SOLO

Pripremite se za novu eru u obradi metala

VRTNE GARNITURE ZA UŽIVANJE

Uživajte u vrtu ili na balkonu

Najčitanije iz rubrike