Novosti
NA SNAGU JE STUPIO NOVI ZAKON O POGREBNIČKOJ DJELATNOSTI

Zakon ima rupu: Tko će prevoziti tijelo za koje DORH naloži obdukciju?
Objavljeno 8. travnja, 2015.

Od jučer, 7. travnja, trgovačka društva koja se bave pogrebništvom, a u vlasništvu su jedinica lokalne samouprave, više nemaju monopol na tržištu. Razlog tomu je Zakon o pogrebničkoj djelatnosti koji će omogućiti da se ovim poslom bave i obrtnici, za to licencirane tvrtke, pa i pojedinci. Ipak, moguće je da se u fazi uhodavanja u nova pravila pojave određeni problemi. Upozorava na to i Saša Ljubojević, direktor poduzeća Ukop.

- Očekivali smo takav zakon, i jasno je da će biti nedoumica. Konkretno, u članku 9 Zakona o pogrebničkoj djelatnosti stoji da će iznimno, preuzimanje i prijevoz umrle osobe za koju nije moguće utvrditi uzrok smrti bez obdukcije ili posmrtnih ostataka od mjesta smrti do nadležne patologije, odnosno sudske medicine pogrebnik obavljati na temelju ugovora koji je sklopio s jedinicom lokalne samouprave - rekao je Ljubojević, dodajući da će natječaj biti proveden i trebalo bi se uskoro znati tko će biti određen u slučajevima kada Državno odvjetništvo naloži obdukciju.

No čini se da ostaje otvoreno pitanje koga će, primjerice u slučaju ubojstva, zamjenik državnog odvjetnika, do završetka natječaja i odabira pogrebnika, pozvati da preveze tijelo.

Inače, koncesije za obavljanje prijevoza pokojnika, a koje su na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu dodijelila nadležna tijela jedinica lokalne samouprave, danom stupanja na snagu Zakona prestale su vrijediti. Pogrebnik mora ispunjavati poseban uvjet stručne osposobljenosti za obavljanje pogrebničke djelatnosti ili zaposliti radnika u punom radnom vremenu koji udovoljava ovom uvjetu. Ispitu o stručnoj osposobljenosti može pristupiti osoba s najmanje završenim srednjim strukovnim obrazovanjem u trogodišnjem trajanju, a ispit provodi Hrvatska obrtnička komora. Za one koji obavljaju pogrebničku djelatnost suprotno odredbama Zakona propisane su i novčane kazne od 5000 do 35.000 kuna.M.Mihelić

Pogrebnik mora biti stručno osposobljen za obavljanje pogrebničke djelatnosti

Možda ste propustili...

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

PRVI RAZGOVORI O FINANCIJSKOM OKVIRU EU-A 2028. - 2034.

Budući proračun treba štititi blagostanje građana i jačati ulogu EU-a u svijetu

Najčitanije iz rubrike